Na početku 4. kola Sinquefield kupa, petog i posljednjeg turnira ovogodišnje serije Grand Chess Toura koji se igra u američkom gradu St. Louisu, dogodio se neviđeni šok.

Svjetski prvak Magnus Carlsen objavio je da napušta turnir, što znači da sve preostale partije predaje bez igre. U ovom trenutku može se samo nagađati o razlozima ovog neočekivanog poteza, a teško je vjerovati glasinama da je Carlsenovo povlačenje posljedica jučerašnjeg senzacionalnog poraza od Amerikanca Hansa Niemanna, igrača s najmanjim rejtingom (2687) na turniru.

Pojavljuju se sumnje na to da se Carlsen naljutio zbog navodne Niemannove prevare, ali je činjenica da Amerikanac nije vukao nekakve “genijalne” kompjuterske poteze, koliko je Carlsen griješio u nešto slabijoj završnici koju je odigrao daleko ispod svog renomea.

S obzirom na to da je na turniru Carlsen odigrao samo tri partije (manje od 50 posto), prijelazom u drugu polovinu turnira njegovi će se rezultati brisati, što znači da Niemann neće dobiti rejting-bodove za put prema granici od 2700 bodova, a njegovom izazivaču Ianu Nepomniaščiju bit će “oprošten” gubitak u prvom kolu.

No sve su to minorne stvari jer bi povlačenje s turnira moglo značiti i povlačenje iz profesionalnog šaha, da Carlsen ode stopama legendarnog Bobbyja Fischera. Za sada je prerano o tome govoriti. Vrijeme će pokazati hoće li Carlsenov nepopularni potez u St. Louisu samo zadati težak udarac Kasparovljevoj ideji o Grand Chess Touru ili će imati dalekosežnije posljedice.

/HINA/HMS/

error: Content is protected !!