Osjećaj depresije zbog promjene godišnjih doba je karakterističan za ljetni i zimski period, no ako se već sada osjećate bezvoljno ne brinite, niste jedini. Iako ljeto još uvijek traje i pred nama je još dovoljno sunčanih i toplih dana, mnogi ljudi krajem godišnjih odmora počnu osjećati depresiju. Dani su sve kraći, noći postaju svježije i toliko dugo iščekivani godišnji odmor je iza nas.

Postljetna depresija je stanje uslijed kojeg se osjećamo neraspoloženo, tužno i neproduktivno jer smo svjesni da je ljeto na izmaku.

Tipični simptomi postljetne depresije su:

  • loše raspoloženje i osjećaj tuge
  • osjećaj tjeskobe
  • uznemirenost
  • manjak apetita
  • gubitak težine
  • poteškoće sa spavanjem

Iako su promjene raspoloženja uslijed promjene godišnjih doba normalne, ovakva stanja ponekad mogu ometati svakodnevno funkcioniranje. Postljetna depresija obično prolazi sama od sebe nakon nekoliko dana, međutim postoje i neki trikovi koji će vam pomoći kako biste što prije povratili svoje uobičajeno raspoloženje, piše Centarzdravlja.hr.

1. Radite aktivnosti koje vas ispunjavaju

Bez obzira na to što se osjećate bezvoljno, nemojte se zatvoriti u svoja četiri zida. Preostale ljetne dane, kada to vremenske prilike dopuštaju, iskoristite za boravak na otvorenom, šetajte gradom ili se vikendom uputite na jednodnevni izlet.

2. Nemojte biti strogi prema sebi

Kraj kolovoza je prijelazno razdoblje kada se vraćamo u svoju rutinu, međutim nemojte se kažnjavati ako se niste odmah po povratku s odmora uhvatili u koštac sa svim dnevnim obavezama. Uzmite si vremena, sastavite raspored svojih obaveza i polako stvorite svoju novu rutinu.

3. Naspavajte se

Tijekom ljeta, pogotovo kada smo na moru, obično odlazimo kasnije spavati jer nema onog groznog alarma. Međutim, onda se dogodi trenutak kada smo prisiljeni na rano buđenje zbog povratka na posao, ali i dalje odlazimo kasno spavati jer nam je bioritam poremećen.

Zbog manjka sna nam se teško ustati ujutro iz kreveta i tijekom dana osjećamo umor. Kada smo neispavani u organizmu se oslobađa kortizol, odnosno hormon stresa, što može doprinijeti emocionalnoj osjetljivosti. Ako se ne možete prisiliti na raniji odlazak u krevet, isprobajte tehnike protiv stresa i anksioznosti.

/HMS/

error: Content is protected !!