Izravne strane investicije u Bosni i Hercegovini u 2021. godini iznosile su 971,2 milijuna maraka i veće su u odnosu na 2020. godinu za 32 posto. Iako je bilo i povećanja izravnih stranih investicija u 2021. godini, u prvom tromjesečju ove godine smanjen je priljev stranih investicija, potvrdili su iz Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH, piše Faktor.

Iz Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH (FIPA) ističu kako uglavnom u ovoj godini postojeći investitori ulažu u proširenje svojih poslova, a da je malo novih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, kao i novih projekata.

– I prethodnih godina smo u nekoliko navrata bilježili pad investicija u prvom tromjesečju, da bi potom u drugom i trećem došlo do rasta priljeva investicija. Stoga je još rano govoriti o trendu investiranja u 2022. Većina investicija realiziranih u 2021. godini odnosi se na reinvestiranje postojećih kompanija koje posluju u BiH. I tu nema ništa loše. Važno je da investiraju jer i svaka reinvesticija donosi nova zapošljavanja, što je najvažniji segment investicije. Ne posjedujemo odvojene podatke o investicijama koje su proistekle iz novih realiziranih projekata i onih proisteklih iz reinvestiranja – ističu iz FIPA-e.

Prošlogodišnji iznos izravnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini najveći je od 2009. godine. 

Izvor:faktor.ba

error: Content is protected !!