Udruženje za zaštitu i promociju autohtone hrane “Slow Food” iz Trebinja pokrenulo je, u suradnji s trebinjskom turističkom agencijom “Luks travel”, prvi organizirani projekt iz oblasti ruralnog turizma u istočnoj Hercegovini – Staze tradicionalnih sireva i meda, u koji će se za početak biti uloženo oko 60.000 maraka.

Novi projekt podrazumijeva i promociju zdrave hrane, uz financiranje USAID turizam projekta s 50%, a ostatak dva ministarstva – poljoprivrede i turizma RS, Turistička organizacija RS i sve općine istočne Hercegovine zajedno s proizvođačima, pišu Nezavisne.

Potpredsjednica “Slow Fooda” Gordana Radovanović objašnjava da je u pitanju promocija sira i meda, kao i mliječnih proizvoda i prerađevina od meda, a uključeno je osam proizvođača sira i osam pčelara.

Projekt, u suštini, nije skup, a podrazumijeva donacije ugostiteljske opreme i mobilijara za goste koji će dati proizvođačima sira i meda, kako bi se oni, osim proizvodnje, uključili i u turističku ponudu Hercegovine i na kućnom pragu od posjetilaca zarađivali novac za svoje proizvode.

“Ovo možda nije velika suma novca koja će biti uložena, ali je ovo prvi projekt u kome se pokreće ruralni turizam u Hercegovini i uključuju se mala gazdinstva, od kojih malo tko ima uvjete da prima goste. Za početak će im biti donirani klupe i stolovi od drveta, ali i drvene posude u kojim će se služiti njihovi proizvodi, te ručno rađeni stolnjaci. Sami proizvođači će proći tri vrste obuke, u kojoj će se obučiti kako primiti gosta, što im se treba ispričati o proizvodnji, uključujući dijelove povijesti i kulture tog kraja”, objašnjava Radovanovićeva.

Ova će se turistička ruta prostirati od najjužnijih sela istočne Hercegovine, u Trebinju, pa sve do planinskih masiva takozvane Visoke Hercegovine u općinama Nevesinje, Gacko i Berkovići.

U projekt je uključena i mala sirana “Kulje eko” iz sela Donja Trusina, u Berkovićima, gdje nekoliko obitelji održava tradicionalnu proizvodnju sira iz mijeha i suhih sireva, a ambijent je na ovom platou Visoke Hercegovine izvanredan, u srcu netaknute prirode i na planinskom zraku koji je i ljeti vrlo svjež.

“Mi se nadamo da ćemo uspješno proći obuku, dobiti potrebnu opremu i polako krenuti i u ovu priču, jer tko god kupuje naš sir postaje naša stalna mušterija, ali bismo na ovaj način uspjeli privući i turiste i unaprijediti svoj posao”, kaže Miljana Kuljić iz sirane “Kulje eko”.

Nakon što se projekt privede kraju u “Slow Foodu” kažu da će organizirati promotivnu vožnju ovom budućom turističkom rutom, a nakon toga, uz pomoć donatora USAID Turizma, slijedi promocija na svim svjetskim turističkim sajmovima, u Berlinu i Nizozemskoj, ali i na balkanskim sajmovima, te u Beogradu i ostalim gradovima regije.

Izvor:nezavisne.com

error: Content is protected !!