Neovisna organizacija World Population Review (WPR), sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, rangirala je zemlje prema testovima inteligencije, ujedno objavljujući statistiku prosječnog IQ-a u svakoj od zemalja svijeta.

WPR prati demografske podatke putem API sustava s ciljem prezentiranja statističkih pokazatelja o stanovništvu, stupnju obrazovanja, stopi zaposlenosti/nezaposlenosti, IQ-u itd.

Na temelju podataka o IQ-u za 2022. koje je prikupio WPR, najveći prosječni IQ rezultati na svijetu imaju Japanci (106,49), a slijede ih građani Tajvana (106,47) i Singapura (105,89).

Prvih deset zemalja s najvišim prosječnim IQ-om, nakon Japana, Tajvana i Singapura, su Kina, Južna Koreja, Bjelorusija, Finska, Lihtenštajn, Nizozemska i Njemačka.

Što se zemalja naše regije tiče, najbolje je rangirana Hrvatska koja je na 37. mjestu i ima prosječan IQ 95. Slijedi Srbija na 59. mjestu s IQ-om 89.

Bosna i Hercegovina je na 66. poziciji, a prosječni IQ u našoj zemlji, prema statističkom izvještaju WPR-a, iznosi 88. Iza nas su Crna Gora (IQ 86) i Sjeverna Makedonija s prosječnim IQ-om 81.

WPR je u svom izvješću istaknuo kako metoda kojom dolaze do podataka o kvocijentu inteligencije nije jedina. Zapravo, postoji mnogo različitih načina da se “pronađu najpametnije zemlje na svijetu”, a mnogi od njih nemaju nikakve veze s IQ testiranjem.

Na primjer, mogu se usporediti rezultati akademskih testova svake zemlje, njezina vjerojatnost da će “proširiti granice znanja” i uvesti nove tehnologije podataka (indeks intelektualnog kapitala), ili čak broj Nobelovih nagrada koje je svaka zemlja osvojila. Također, svi navedeni načini mogu se kombinirati.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!