Izborna kampanja za opće izbore 2. listopada je počela, a u anketi portala Klix.ba čitatelje su pitali kojemu kandidatu za člana Predsjedništva BiH će dati svoj glas.

U utrci za člana bošnjačkog člana Predsjedništva BiH su Bakir Izetbegović (SDA), Denis Bećirović (SDP) kojeg podržava još 10 političkih opcija (NiP, NS, SBB, Za nove generacije, NES, PDA, Prva mostarska partija, Stranka penzionera, Zenička inicijativa Fuad Kasumović i BPS) i Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država).

Za hrvatskog člana Predsjedništva kandidati su Željko Komšić (DF) i Borjana Krišto (HDZ/HNS).

Kad je u pitanju bošnjački član Predsjedništva BiH crno se piše lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, jer prema ovoj anketi dobio je svega 24% glasova, dok je njegov protukandidat Denis Bećirović iz SDP-a dobio 42% glasova. Treći kandidat Mirsad Hadžikadić može računati na podršku 6% birača u FBiH.

Očito su Bošnjački glasovi na koje računa Izetbegović otišli Željku Komšiću koji ima podršku čak 21% ispitanika, dok Borjana Krišto za hrvatskog člana Predsjedništva ima podršku 6% osoba koji su sudjelovali u anketi.

Hrvati su navikli da im drugi biraju člana Predsjedništva BiH, ali ovaj poraz će biti nokaut za predsjednika SDA, od kojega se politički neće oporaviti. Neće mu pomoći ni to što mu je jučer u Sarajevu podršku dao, vjenčani kum vlastite kćeri, turski predsjednik Erdogan.

Bakirova taktika biranja Hrvatima dovest će ga do toga da u toj svoj matematici bude u debelom minusu. A tek će se birati Vlada FBiH i Vijeće ministara…

Brotnjo.info

error: Content is protected !!