Izložba Biljane Sesar “More, rijeka, eho” otvorena je u četvrtak  u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Riječ je o izložbi koja sadrži slikarske i kiparske radove koji su nastajali u prethodne četiri godine.

Kako je u izjavi za Fenu kazala autorica poanta priče su, kao što i sam naziv izložbe kaže, more, eho, rijeka.

– More ima dvosmisleno značenje kao more i kao mora, a rijeka je tok koji se rađa, izvire i utiče u more. Tematika je također ekološka. Izložba je namijenjena da se osjeti bilo prirode – kazala je Sesar.

Dobar dio izloženih djela predstavljaju naslikane školjke-periske.

– Imamo ovdje naturalistički prikaz jedne periske, ali dala sam im neki kozmički i bajkoviti dio gdje sam zlatne niti periske pretvorila u žene i one imaju svoju priču, svoj život, stvaranje, ljubavi i svoje drame. I cijeli ovaj dio ovdje teče u njihovoj drami – istaknula je Sesar.

Pored slika na izložbi su predstavljene skulpture antičkih karijatida, plesačica na Artemidinim svečanostima

One su ujedno i rijeka i kupačice, ako nema kupačica znači rijeka nije dobra – kazala je autorica.

U kritičkom osvrtu dr. sc. Ljiljane Rajković stoji kako se već naslovom izložbe sugerira umjetničin nastavak kretanja mediteranskim putanjama vlastite umjetničke imaginacije.

“Jasna je simbolika toka od izvora do ušća: izviranja, uviranja, pretakanja, konačnog ulijevanja u more. Sami naslovi radova sugeriraju svojevrsnu pripovjednu dimenziju. Umjetnica nastavlja razvijati priču s Apoksiomenom kao glavnim akterom. Apoksiomen vodi dijalog s mravom, pleše noćni ples na ulici, zatim odlazi do plaže gdje se njegova draga porezala o bačenu perisku (…)

Kroz svoju likovnu pripovijest, ispunjenom antičkim, mitskim, pa i zavičajnim interferencijama i aluzijama (Arkadija, antičke skulpture, idilični pejzaži) te značenjski usložnjenim motivima (suptilno antropomorfizirane persike), Biljana Sesar govori o toj nestalnoj i nestajućoj ljepoti. Onoj čije će odbljeske prema ovoj izložbi dovoljno otvoreni posjetitelji zasigurno, bar na trenutak, osjetiti”, napisala je Rajković.

Biljana Sesar rođena je 18. listopada 1955. godine u Mostaru. U Splitu je završila školu za primijenjenu umjetnost, kiparskog smjera, te Pedagošku akademiju Likovne umjetnosti u klasi profesora kiparstva Andrije Krstulovića i profesora kiparstva Ante Kaštelančića. U ranim studentskim danima pomagala je u ateljeu profesoru kiparstva Mirku Ostoji.

Imala je veliki broj samostalnih izložbi, a sudionica je na brojnim skupnim izložbama i humanitarnim aukcijama slika.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!