S ciljem promicanja Hercegovine kao vinske regije, u wine clubu Smokva u Ljubuškom održana je vinska radionica žilavke i blatine sa Sinišom Lasanom, jednim od najboljih hrvatskih sommeliera te višestrukim prvakom Hrvatske.

Ljubitelji dobre kapljice imali su prigodu kušati 12 vrhunskih vina hercegovačkih vinara koji su redoviti dobitnici nagrada na prestižnim natjecanjima. Budući da su ove dvije sorte znak prepoznatljivosti ovdašnjih vinogradara, bilo je zanimljivo čuti korisne informacije o načinu proizvodnje vina uz primjenu korisnih tehnologija, ali i to kako su se neki vinari odlučili na potpuno organsku, odnosno biodinamičku proizvodnju vina – i u tome su uspjeli.

Radionici je prethodila prezentacija Makedonke Elene Miloshevske Jovanovske, stručnjakinje za razvoj marketinških strategija, koja je specijalizirana za vinski turizam te promociju enoturističkih proizvoda.

Ovaj događaj upriličen je u sklopu vinske manifestacije BLAŽ, čije će šesto izdanje biti završeno večeras uz bogat program koji će se odvijati u Sportskom centru Međugorje.

Tridesetak proizvođača vina predstavit će svoje proizvode, ali i Hercegovinu kroz njezin vinski put. Također, gosti će uživati i u bogatoj gastronomskoj ponudi te zabavnom programu za koji su zaduženi klapa Sebenico i Marko Pecotić Peco. Neizostavan dio večeri biti će i specijaliteti najpoznatijeg bosanskohercegovačkog kuhara Nihada Memeledžije.

Dodajmo i to kako je Udruga Blaž Enology dosad educirala oko 300 sommeliera prvog stupnja te je i ove godine u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru u wine hotelu Cesarica u Međugorju organizirala tečaj prvog stupnja sommelierstva s Draženom Šunjićem na kojem je sudjelovalo četrdeset polaznika.

Piše: Antonela Marinović Musa

error: Content is protected !!