Milanović dolazi na obilježavanje 27. godišnjice vojne akcije “Maestral” u kojoj je oslobođeno Jajce nakon trogodišnje okupacije

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović idući tjedan doći će u posjet Bosni i Hercegovini. Milanović će, kako saznaje Klix,  boraviti u Jajcu. Milanović dolazi na obilježavanje 27. godišnjice vojne akcije “Maestral” u kojoj je oslobođeno Jajce nakon trogodišnje okupacije. 

Oslobođenje Jajca izvršeno je u sklopu operacije Maestral koja je počela 8. rujna, a završena 13. rujna 1995. godine. Operacija Maestral je bila prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH u zapadnoj BiH, u kojoj su zauzeti veći prostori zapadne Bosne. Operacijom Maestral je oslobođeno područje od oko 2.500 kvadratnih kilometara. 

Pokretanjem akcije “Oluje” spojene su slobodne teritorije Hrvatske i BiH čime je ojačan preduvjet za pokretanje akcija “Sana”, “Maestral” i “Južni potez” kojima su oslobođeni Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ, Kulen Vakuf, Bosanska Otoka i Sanski Most te Jajce i Drvar. Operacija Maestral pokrenuta je radi sprečavanja utvrđivanja srpskih snaga na novouspostavljenoj bojišnici, uz njihovo potiskivanje dalje od Grahova, Glamoča i Kupresa. 

Planirano je oslobađanje Šipova, Jajca i Drvara, uz uspostavljanje nove bojišnice ispred Bosanskog Petrovca, Ključa i Mrkonjić Grada (koji bi ostali na srbijanskoj strani bojišnice). Operacija je, također, trebala omogućiti napredovanje 5. korpusa Armije BiH s bihaćkog područja prema Sanskom Mostu i 7. korpusa Armije RBiH s područja srednje Bosne prema Kotor Varošu.

Izvor: Dnevnik.ba

error: Content is protected !!