Sjemeništarci Zagrebačke i Đakovačko-osječke nadbiskupije te Varaždinske, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije boravili su od 29. kolovoza do 1. rujna na duhovno-studijskom putovanju kroz BiH.

Trinaest sjemeništaraca Zagrebačke i Đakovačko-osječke nadbiskupije te Varaždinske, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije posjetila su pod vodstvom rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matije Pavlakovića i duhovnika vlč. Luke Premelča neka od središta crkvenoga života u BiH.

Prvi dan putovanja sjemeništarci i odgojitelji završili su u zaseoku Šiljevište u općini Klobuk gdje se nalazi imanje koje je osmislio i napravio Stanko Barbarić, pranećak sluge Božjega Petra Barbarića. Naime, u Šiljevištu se nalazi rodna kuća Petra Barbarića koju je unuk Petrova brata Stanko temeljito obnovio, izgradio niz popratnih sadržaja, oplemenivši ovaj pitoreskni kraj i učinivši ga oazom spokoja i molitve koje već godinama posjećuju mnogobrojni hodočasnici. Nekoliko tjedana prije svoje smrti, u rujnu 2020. godine, Stanko Barbarić, inače uspješan poslovni čovjek koji je dio svoje karijere proveo u Londonu, cjelokupno imanje darovao je Sjemeništu u Travniku, odnosno Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Nakon smještaja i ručka uslijedilo je razgledavanje kompleksa uz pratnju ekonoma Sjemeništa don Josipa Dedića, koji je zadužen i za sam kompleks u Šiljevištu. Navečer su sjemeništarci Travnika i Zagreba pohodili vodopad Koćuša.

Drugoga dana posjetili su vodopad Kravice, a zatim franjevački samostan i župu Humac kod Ljubuškog. Na Humcu su sjemeništarci, pod vodstvom fra Andrije Majića, razgledali novoobnovljenu staru kao i sadašnju župnu crkvu, obišli zbirku umjetnina Majka i samostanski muzej te se susreli u ugodnom razgovoru sa novacima koji imaju novicijatsku godinu u tamošnjem samostanu. Nakon ručka i odmora u Šiljevištu, sjemeništarci su krenuli put Međugorja te sudjelovali na misnom slavlju u crkvi na otvorenom, a potom izvršili i pobožnost BDM na Podbrdu koje je najniži dio planine Crnice, s pogledom na zaselak Bijakovići.

Trećega dana putovanje se nastavilo iz Šiljevišta prema Travniku. Na tom putu sjemeništarci su zastali u franjevačkom samostanu Rama-Šćit u kojem ih je o životu u ramskom kraju, samostanu na Šćitu, etnografskom muzeju i uređenom dvorištu sa skulpturama poznatih umjetnika upoznao župnik fra Andrija Jozić. Potom su se uputili u župu Presvetog Srca Isusova u Prozoru koja je jedna od najvećih župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Tamo ih je dočekao župnik mons. Marko Tomić sa svojim pastoralnim suradnikom i pobliže im približio sam kraj i povijest župe.

Nakon kratke okrjepe hodočasnici su dalje krenuli prema župi Sv. Ivana Krstitelja u Uzdolu gdje ih je primio župnik don Ivan Ivančević. Nakon kratke okrjepe i priče o stradanju mještana Uzdola 14. rujna 1993., okupljeni su molili na groblju gdje su pokopane nevino stradale žrtve, a potom je rektor preč. Pavlaković predvodio euharistijsko slavlje u novoj crkvi.

Dan je završio dolaskom sjemeništaraca u kasnim večernjim satima u Travnik te smještajem i noćenjem u prostorima Nadbiskupskog sjemeništa Petar Barbarić.


Četvrtog i posljednjeg dana duhovno-studijskog putovanja, sjemeništarci iz Zagreba i Travnika pridružili su se hodočasničkoj misi na grobu sluge Božjega Petra Barbarića. Misno slavlje, koje je ujedno bilo i završetak duhovnih vježbi za svećenike i redovnike Vrhbosanske nadbiskupije, predvodio je svećenik Gospićko-senjske biskupije, profesor fundamentalne teologije, kanonik i župnik u Senju preč. Richard Pavlić.

Sjemeništarci su izvršili pobožnost ovom svetom sjemeništarcu u kripti ispod sjemenišne crkve Sv. Alojzija Gonzage te se upisali u knjigu hodočasnika, javila je IKA.

Posljednja točka putovanja bilo je Podmilačje gdje se nalazi svetište Sv. Ivana Krstitelja. To proštenište je jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, a samo ove godine za svetkovinu Sv. Ive pohodilo ga je oko 70 000 hodočasnika. Poseban dojam na sjemeništarce ostavilo je „vrelo svetog Ive“ podno svetišta gdje su mnogi od njih popili vode i uz molitvu preporučili svoje nakane ovom moćnom zagovorniku.

Svrha ovoga duhovno-studijskog putovanja bila je želja odgojitelja za razmjenom iskustava u zajedničkoj odgovornosti, brizi i radosnom radu pripreme i praćenja kandidata za svećenička zvanja u mjesnim Crkvama, a zatim i njegovanje kolegijalnosti dvaju Sjemeništa imajući u vidu činjenicu kako priličan broj šalatskih sjemeništaraca koji se trenutno nalaze u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu potječe upravo po svojim roditeljima iz Bosne i Hercegovine.

Inače, tijekom tradicionalnog godišnjeg Nacionalnog susreta sjemeništaraca i odgojitelja iz RH i BiH održanog početkom svibnja u Vepricu blizu Makarske, odgojitelji oba sjemeništa dogovorili su međusobne posjete u vidu jačanja zajedništva i međusobne suradnje tih dviju drevnih ustanova. Tako su početkom lipnja odgojitelji i sjemeništarci iz Travnika pohodili Zagreb.

Ž.I., KT

error: Content is protected !!