Festival vrhunskih vina “BLAŽ Enology 2022”, na kojemu je svoje proizvode predstavilo 27 vinarija i pet izlagača iz gastronomije, održan je u četvrtak u Međugorju uz pokroviteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH, Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), USAID-a i Porschea.

Andrija Vasilj iz Organizacijskog odbora Festivala kazao je kako su ponosni na ovogodišnji “BLAŽ Enology”.

”Festival traje već desetak dana, prvo smo imali edukacije somelierstva gdje su educirana 42 polaznika, poslije toga smo imali radionicu s najboljim hrvatskim somelijerom Sinišom Lasanom. Danas smo ovdje na jednom, da tako kažem, svjetskom eventu, radujemo se da su tu s nama i gospoda iz udruženja Iter Vitis, a veliko hvala dugujemo i našim pokroviteljima”, kazao je Vasilj.

Otvarajući Festival predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg istaknuo je zadovoljstvo što je ova manifestacija nadvladala pandemijske izazove te još jednom okupila vinare koji promoviraju Hercegovinu kao vinsku regiju.

”Ovaj enološki performans, u spoju svih ponuđenih podražaja za nepce – i gastroloških i enoloških, a onda opet u opuštajućemu glazbenom ugođaju – Vlada Hercegovačko-neretvanske županije prepoznala je kao ozbiljan turistički i promocijski potencijal za naše podneblje i zato, iz godine u godinu, predano podržavamo organizaciju ovoga spektakla koji promovira Hercegovinu kao vinsku regiju. BLAŽ se značajno razlikuje o drugih zbivanja koji njeguju brend naših vrhunskih vina koja sazrijevaju iz grožđanih kapljica naših autohtonih sorti. BLAŽ se diči našom poviješću i baštinom, a slavi ih posve moderno, urbano i, rekao bih, svjetski. Zato ne treba čuditi da ovaj događaj u naše Međugorje privlači ljubitelje sjajnih vina iz brojnih krajeva ne samo BiH i susjedstva, nego i udaljenijih zemalja”, poručio je Herceg.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo navela je kako današnji ulazak Bosne i Hercegovine u Iter Vitis našoj državi pruža mogućnost da stane rame uz rame uz zemlje koje su najveći proizvođači vina, poput Italije, Francuske, Španjolske, Portugala, Hrvatske…

”Bosna i Hercegovina se ovom hercegovačkom vinskom rutom priključila toj kulturnoj ruti Vijeća Europe i to je za nas novi turistički brend. Pored toga što možemo promovirati BiH i naše vinare, to nam također omogućuje da ljudi koji se bave proizvodnjom vina, ali i svi oni koji žive u šest gradova i općina koji se nalaze na hercegovačkoj vinskoj cesti, mogu ujediniti i prodavati svoje proizvode, dakle ne samo vino, nego i sir, med, smokve, masline i sve drugo”, kazala je Đapo.

Istaknula je kako će ovo biti jako važno za daljnji rast turizma, pogotovo nakon pandemije koronavirusa.

”Želje turista su se promijenile, oni više ne žele masovni turizam nego se žele vratiti prirodi, ići u ruralna područja i sa svojim obiteljima i prijateljima provoditi vrijeme u nečemu kao što je upravo naša čarobna Hercegovina. Hercegovina nudi najljepše vinograde, najslađe grožđe, tako da sam sigurna da će priključivanje Iter Vitisu biti od velikog značaja Bosni i Hercegovini. Događaj kao što je “BLAŽ” povezuje naše vinare i omogućuje i domaćim i stranim turistima da isprobaju i kušaju sva vina i druge poslastice”, kazala je Đapo.

Vanjskotrgovinska komora BiH tradicionalno je partner manifestacije “BLAŽ Enology”, kao i drugih srodnih događanja.

”Ove priče nisu samo poslovne, one govore i o ljepotama Hercegovine, kao i razvoju turizma i drugih ponuda koje se ovdje mogu pronaći. Ovo više nije samo rapsodija dobrog ukusa i dobrog vina. Nekada smo govorili o Hercegovini kao o maloj vinskoj školi, a danas je to vinska akademija. Ta znanja koja se mogu steći o kvalitetnoj proizvodnji vina zapravo su svoj epilog doživjela najvećim priznanjem za BiH koje se može dobiti, a to je postati članom, odnosno dijelom velike europske obitelji, a to je Iter Vitis. Ta kvaliteta pomaže većoj konkurentnosti i da bi naša vina našla svoje pozicije na stranim tržištima”, kazao je Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

Naveo je kako je BiH u prošloj godini izvezla 6,5 milijuna maraka bh. vina, a uvezla vina u vrijednost 33 milijuna maraka.

”Taj deficit moramo popraviti, a sada je Iter Vitis iza nas. Nadamo se da ćemo sve to i uspjeti i još dugo godina se družiti ovdje sa svima vama”, dodao je Vuković.

Predsjednica Iter Vitisa Emanuela Panke kazala je kako je tu organizaciju čini mreža od 25 zemalja. ”Promoviramo, naravno, vinski turizam, ali i kompletno naslijeđe vezano za vino, što može obuhvatiti i kulturu i arheologiju i slično. Veoma smo sretni što možemo poželjeti dobrodošlicu Vinskoj cesti Hercegovine jer smatramo da je to sjajna destinacija koja je spremna za otkrivanje od strane turista širom svijeta”, istaknula je Panke.

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!