Na osnovu Odluke o načinu izrade, obliku i sadržaju, čuvanju, upotrebi i uništavanju štambilja kojim se utiskuju glasački listići na Općim izborima u Bosni i Hercegovini, zakazanim za 2. listopada, završena je  izrada oko 6.000 sigurnosnih ekoloških štambilja za svako biračko mjesto u BiH i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u kojima će biti organizirano glasanje.

Učinjeno je to, zahvaljujući financijskoj podršci Vlade Ujedinjenog Kraljevstva (UK), kroz projekt koji realizira Udruženje izbornih zvaničnika u BiH, firma “Mojić“ d.o.o. iz Bijeljine, a koja je generalni zastupnik za Bosnu i Hercegovinu kompanije Trodat iz Austrije.

Uz policijsku pratnju i nadzor, kao i uz pratnju i kontrolu ovlaštenih osoba iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIPBiH), štambilji su danas iz Bijeljine transportovani u skladište SIP-a BiH u Istočnom Sarajevu, odakle će zajedno sa osjetljivim izbornim materijalom biti dostavljeni općinskim/gradskim izbornim komisijama.

Radi se o posebnim sigurnosnim ekološkim štambiljima, koji će se koristiti za ovjeru glasačkih listića, a što za cilj ima onemogućavanje izbornih manipulacija i prevara.

Sigurnosnim ekološkim štambiljom se utvrđuje autentičnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića koji se koristi na biračkom mjestu na izborima u Bosni i Hercegovini. 

Sigurnosni ekološki štambilj će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom kutu, ispod uputstva za glasanje.

Pored sigurnosnog ekološkog štambilja sa desne strane potpisuje se ovlašteno lice, odnosno član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je uvelo ovu novinu upotrebe sigurnosnog ekološkog štambilja na biračkom mjestu sa ciljem da poboljša postojeći nivo povjerenja javnosti u integritet i pravičnost izbornog procesa, saopćeno je iz Ureda SIP-a BiH za informiranje.    

Izvor: Dnevni.ba

error: Content is protected !!