Carlos Alcaraz i Casper Ruud nadmetat će u finalu US Opena za prvi Grand Slam naslov jednoga od njih te za prvo mjesto na ATP ljestvici.

Ruud je u prvom polufinalu pobijedio Karena Hačanova sa 7:6 (5), 6:2, 5:7 i 6:2, a Alcaraz je kasnije sa 6-7 (6), 6-3, 6-1, 6-7 (5), 6-3 nadvisio američkog tenisača Francisa Tiafoea.

Ruudu je ovo drugi finale Grand Slam turnira ove godine, u Roland Garrosu ga je na putu do naslova na zadnjoj zapreci zaustavio Rafael Nadal, a ujedno je prvi Norvežanin koji je ikad došao u finale US Opena, dok je Alcaraz prvi put izborio finalni dvoboj na jednom od četiri najveća turnira. 

Devetnaestogodišnji Alcaraz vratio se iz zaostatka i u trileru od pet setova izbacio Tiafoea, podržanog s 24 tisuće domaćih navijača. Španjolac je spasio meč-loptu u četvrtom setu i potom u petom osvojio četiri od zadnjih pet gemova, i to nakon što je uoči polufinala odigrao dva meča ukupnog trajanja gotovo 10 sati, od kojih su oba završila iza dva sata ujutro po američkom vremenu. 

Nakon pet setova i četiri sata i 22 minute igre Alcaraz je tako postao drugi tinejdžer koji je stigao do finala US Opena u Open Eri, pridruživši se legendarnom Amerikancu Peteu Samprasu, koji je 1990. podigao trofej sa samo 19 godina i 28 dana.

– U polufinalu Grand Slama morate dati sve od sebe, morate se boriti do posljednje lopte. Nije važno borimo li se pet ili šest sati. Nije stvar. Moraš dati sve od sebe na terenu. Ovo je nevjerojatno, kazao je mladi Španjolac, koji je do sada u New Yorku igrao samo jednom prošle godine doguravši do četvrtfinala.

Alcarazu je ovo treći susret u nizu kojeg je dobio u pet setova. U osmini finala je sa 3-2 slavio protiv našeg Marina Čilića, a u četvrtfinalu je u pet setova dobio i Talijana Jannika Sinnera.

Sada ga u finalu čeka 23-godišnji Ruud. Do sada su igrali dva puta, a oba puta je slavio Španjolac.

– Nevjerojatno je biti u prilici boriti se za velike stvari. Prvi put u finalu Grand Slama. Vidim ispred sebe i broj 1, ali u isto vrijeme to je tako daleko. Imam još jedan meč protiv igrača koji je nevjerojatan. Zaslužuje igrati finale. Igrao je finale Grand Slama u Roland Garrosu. Dat ću sve što imam. Morat ću se nositi sa živcima zbog finala Grand Slama, ali očito sam jako, jako sretan i kao što sam rekao prije svakog meča, idem uživati. Uživat ću u trenutku i vidjet ćemo što će se dogoditi, zaključio je Alcaraz uoči svog osmog finala u karijeri, pri čemu čak sedmog u ovoj godini.

Frances Tiafoe

U drugom polufinalu Ruud je pobijedio Rusa Karena Khačanova sa 7-6 (5), 6-2, 5-7, 6-2. Bio je to njihov drugi međusobni susret i druga pobjeda 23-godišnjeg Norvežanina.

– Presretan sam, Obojica smo bili malo nervozni na početku, ali to je normalno. Za njega kao i za mene bio je to najvažniji meč u našoj karijeri. Srećom, dobio sam prvi set, a u drugom i četvrtom setu sam igrao fenomenalno” kazao je Ruud. 

Istaknuo je kako je jedan od ključnih trenutaka meča bio poen pri njegovom vodstvu 6-5 u tie-breaku prvog seta. Trajao je čak 55 udaraca, a na koncu je poen osvojio Norvežanin za 1-0 u setovima.

– Bio je to vrlo važan poen u meču. Znao sam da je ovo velika prilika za osvajanje prvog seta. Mislim da smo obojica jednostavno odbili pogriješiti znajući koliko je taj poen važan, kazao je.

Bio je to najduži poen na turniru ove godine, drugi se dogodio u meču 3. kola između Daniila Medvedeva i Wu Yibinga, a trajao je 36 udaraca.

– Prema kraju puls je bio jako visok, a noge su se u jednom trenutku gotovo tresle, otkrio je Norvežanin, kojem u nedjelju slijedi 14. finale u karijeri, a do sada je dobio devet naslova pri čemu osam na zemlji.

Casper Ruud

Rezultati polufinala US Opena:

Casper Ruud (Nor/N.5) – Karen Khačanov (Rus/N.27) 7-6 (5), 6-2, 5-7, 6-2

Carlos Alcaraz (Špa/N.3) – Frances Tiafoe (SAD/N.22) 6-7 (6), 6-3, 6-1, 6-7 (5), 6-3

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!