Iako je Ustavni sud BiH u svojoj odluci jasno upozorio na praksu u kojoj jedan narod drugom bira predstavnike u federalni Dom naroda, predstavnici bošnjačkih stranaka, koristeći pravni vakuum, i ove će godine pokušati progurati u Klub Hrvata svoje ljude, i to kandidirajući ih prethodno u županijske skupštine u županijama u kojima im brojčani odnosi dopuštaju takav scenarij, piše Večernji list BiH.

Koriste se već utvrđenim mehanizmom prema kojemu će bošnjačkim glasovima pokušati izabrati svoje Hrvate u skupštine, a nakon toga i u Dom naroda.

Mehanizam izbora

U ovom trenutku, sukladno činjenici da je Ustavni sud izbrisao sporne članke Izbornog zakona koji su precizirali broj izaslanika iz svake pojedinačne županije, ne postoji formula po kojoj bi se izaslanici birali, no stranke iz bošnjačkog političkog korpusa računaju na scenarij u kojemu će Središnje izborno povjerenstvo preuzeti ulogu zakonodavca te iznaći neku magičnu formulu po kojoj će iz većinski bošnjačkih županija, ali i onih nacionalno mješovitih, bošnjačke stranke moći glasovima bošnjačkih birača izabrati predstavnike hrvatskoga naroda; prvo u zakonodavna tijela tih županija, a onda i u Klub Hrvata u federalnom Domu naroda.

Da je tako, svjedoči i situacija da su, primjerice u Srednjobosanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji, stranke iz bošnjačkog političkog korpusa na liste stavile Hrvate.

Radoje Vidović, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Srednjobosanske županije, za portal Večernjeg lista BiH potvrdio je kako su i u ovoj županiji, baš kao i u susjednoj Zeničko-dobojskoj, bošnjačke stranke na svoje liste kandidirale nekoliko Hrvata u namjeri da ih “proguraju” u županijsku Skupštinu.

Objasnio je kako je nekoliko stranaka pozicioniralo takve kandidate u sami vrh lista, od prvog do trećeg-četvrtog mjesta, ovisno o političkoj stranci, te upozorio kako je jasan cilj zbog čega se to radi. Vidović je stoga naglasio kako je jedini odgovor hrvatske strane što masovniji izlazak hrvatskih birača kako bi se osiguralo legitimno političko predstavljanje hrvatskoga naroda.

Predsjednik Kluba Hrvata u federalnom Domu naroda i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Zeničko-dobojske županije Ivo Tadić u razgovoru za Večernji list nedavno je također potvrdio kako su bošnjačke stranke stavile deset Hrvata na liste za županijsku Skupštinu.

– Te stranke očekuju da će Središnje izborno povjerenstvo ponovno kazati da iz Zeničko-dobojske županije idu dva Hrvata kako bi onda one ovladale Domom naroda, odnosno kako bi imale šest izaslanika – upozorio je Tadić.

Zbog svega navedenoga, kao i dugogodišnje prakse nametanja Hrvatima predstavnika u institucije, Hrvati u BiH očekuju da se ovo pitanje konačno riješi, odnosno zaustavi takva praksa.

– Ako ne dođe do dogovora, a očito je da on nije moguć jer ga bošnjačka strana ne želi, dolazimo u situaciju da ćemo, ako Schmidt ne nametne izmjene, upasti u ozbiljnu političku krizu – naglasio je Tadić.

Poručio je pritom kako su Hrvati u BiH svjesni da im drugi žele birati predstavnike u institucije te očekuje kako će izaći u velikom broju na predstojeće opće izbore.

Važnost izbora  

Navedena praksa pokazuje koliki je zapravo značaj što masovnijeg izlaska hrvatskih birača na ovogodišnje opće izbore, koje mnogi smatraju i ključnima za održavanje političke pozicije Hrvata u Federaciji BiH.

Što veći broj birača koji će svoje glasove dati strankama Hrvatskog narodnog sabora jedini je način za osujetiti plan bošnjačkih političkih struktura, odnosno jedini način za osigurati da se u Srednjobosanskoj, kao i Zeničko-dobojskoj županiji uspiju izabrati legitimni politički predstavnici hrvatskoga naroda.

U međuvremenu Hrvati u BiH očekuju kako će visoki predstavnik nametnuti pravedne izmjene Izbornog zakona kojima će se zaustaviti daljnje nametanje političke volje u institucijama koje su određene za predstavljanje naroda, a to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH.

Izvor:Vecernji.ba

error: Content is protected !!