La Liga je objavila novu listu ograničenja troškova za elitnu španjolsku ligu. Najvažnija je vijest da je Barcelonin limit za plaće enormno povećan.

Katalonci su kod posljednjeg obračuna bili u minus 144 milijuna eura, a sada mogu potrošiti 656 milijuna i izbili su na drugo mjesto, odmah iz Real Madrida koji je ostao na vrhu unatoč smanjenu limita sa 739 na 683,5 milijuna eura.

Što se tiče Barcelone, to je jedinstven slučaj u španjolskoj ligi. Nema sličnog primjera da je jedna momčad napravila takav skok otkako je La Liga uvela pravilnik o kontroli financija.
Barcelona se vratila u velikom stilu zahvaljujući prodaji „obiteljskog blaga“.

Naime, ovog je ljeta aktivirala četiri ekonomske poluge – dvije za prodaju 25 posto televizijski prava i još dvije za prodaju 4 posto sestrinske tvrtke Barca Studiosa – a uz to se na ovaj ili onaj način riješila skupih igrača poput Umtitija, Braithwaitea, Neta, Desta, Riquija Puiga, Lengleta i Aubameyanga.

Nakon što je Barca uspjela registrirati pojačanja i dobrog starta u sezonu, Kataloniju je zahvatila euforija.

Predsjednik La Liga Javier Tebas stišava buku.

„Sljedeće godine Barcelona će morati smanjiti masu plaća jer to neće moći izdržati. Nemoguće je da održi ovaj limit. Ili će opet morati ponovno prodavati dionice sestrinskih tvrtki ili će smanjiti na limit na 400 milijuna eura. To je realna cifra“, upozorio je Tebas.

Nadovezao se glavni direktor La Lige Javier Gomez:

„Jedna od negativnosti prodaje dionica jest ta da će joj to smanjiti prihode u budućnosti. Barca će se morati prilagoditi novim uvjetima.“

Bit će zanimljivo vidjeti kako će to Barca izvesti. Smanjenje troškova katalonskom klubu uvijek je bio veliki problem. 

Atletico je treći na listi s limitom od 341 milijun eura. Rojiblancosi također su povećali limit, prije je iznosio 161 milijun eura. Četvrta je Sevilla s 200 milijuna, peti Villarreal sa 151 milijunom, šesti Real Sociedad sa 134 milijuna eura… Na dnu se Elche i Girona s nešto više od 42 milijuna eura.

Ograničenje plaća temelji se na tri aspekta. Prvi se odnosi na prihode proizašle iz ekonomskih aktivnosti; prihodi od televizijskih prava, pretplata i zarade od ulaznica.

Drugi se temelji na trošku klupske strukture. To se odnosi na troškove momčadi računajući plaće igrača i troškove transfera. Treći se temelji na otplatama dugovanja onih klubova koji nisu potpuno ekonomski zdravi.

Uz sve to, uspostavlja se parametar kojim La Liga i svaki klub postavljaju limit potrošnje koji klubovi moraju ispuniti da bi se uopće mogli natjecati u ligi. Većina klubova La Lige ovog ljeta imala je poteškoće oko registracije novih igrača.

Aspekti koji su uključeni u ograničenje troškova igrača koji se mogu registrirati (25 igrača u prvoj momčadi, glavni trener, pomoćni i kondicijski trener) te onih koji se ne mogu registrirati (ostali članovi momčadi na trenutnoj platnoj listi u klubu) su: fiksne i varijabilne plaće, socijalno osiguranje, kolektivne premije za sportske usjpehe, troškovi transfera igrača, uključujući provizije za agenata, te amortizacija prodanih igrača.

Svaki klub La Lige predlaže ograničenje troškova za momčad, u skladu s pravilima za sastavljanje klupskih proračuna. Ovaj zahtjev se potom obrađuje i ne mora biti prihvaćen. La Liga na kraju odredi limit kojih se klubovi moraju držati.

Izvor:dnevnik.hr

error: Content is protected !!