Ovisno o njemačkoj saveznoj zemlji u kojoj živite, možete imati pravo na dodatni izostanak s posla – pod uvjetom da to vrijeme koristite za daljnje usavršavanje i obrazovanje, prenosi Fenix-magazin.

Što znači “Bildungsurlaub”?

Možda je jedno od prava koja se premalo koriste u Njemačkoj Bildungsurlaub. U doslovnom prijevodu to znači “obrazovni odmor”, iako bi “obrazovni dopust” vjerojatno bio bolji opis.

Ovisno o tome u kojoj od 16 njemačkih saveznih zemalja živite, vaš vam poslodavac mora dati određeni broj plaćenih slobodnih dana s posla kako biste mogli pohađati obrazovne tečajeve ili obuku kako biste bolje obavljali svoj posao – pod uvjetom da to tražite.

To vrijeme – obično pet dana u godini u većini slučajeva – dolazi uz bilo koji redoviti plaćeni godišnji odmor ili prava na državni praznik koja imate. Pravo imaju svi zaposlenici osim državnih službenika bez obzira na nacionalnost. Ali nemaju ga sve njemačke savezne zemlje. Ukupno 14 od 16 njemačkih zemalja nudi koncept Bildungsurlauba, a Bavarska i Saska su jedine dvije iznimke.

To znači da ako imate pravo na 25 dana plaćenog godišnjeg odmora, na primjer, možete ih uzeti i još uvijek imate onoliko dana za Bildungsurlaub koji vam duguju povrh toga. U tom primjeru, poslodavac vam plaća 30 dana godišnjeg odmora – iako pet morate biti na školovanju ili obuci.

Ovisno o saveznoj zemlji u kojoj se nalazite i koliko ste dugo bili kod svog poslodavca, ponekad možete prenijeti pet neiskorištenih dana Bildungsurlaub-a iz jedne godine u drugu. Na taj način možete pohađati dvotjedni tečaj koji bi vam mogao pomoći da bolje napredujete u određenom poslu.

Koja vrsta obrazovanja ili tečajeva ispunjava uvjete?

Postoji “kvaka”. Od vas se, naravno, traži da nešto učite tijekom tog vremena izvan svog radnog mjesta. Također morate dobiti odobrenje svog poslodavca i on može odbiti ako smatra da obuka koju odaberete nije relevantna.

Jezični tečajevi često su sigurna oklada – posebno za strance u Njemačkoj koji žele usavršiti svoje znanje njemačkog jezika intenzivnim tečajevima koji pokrivaju više od čak mjesec dana večernje nastave. Škole jezika ponekad nude posebno prilagođene jednotjedne ili dvotjedne tečajeve za tu svrhu.

No moglo bi biti mnogo drugih dostupnih obuka – o svemu, od kodiranja, web dizajna, računalnih aplikacija, vodstva i financijskog upravljanja. Trik je u tome da jednostavno provjerite je li ponuđač predmetnog tečaja priznat u saveznoj zemlji vašeg poslodavca. Dakle, ako živite u Brandenburgu, ali radite u Berlinu, pobrinite se da Berlin prizna vaš tečaj, na primjer.

Web stranica Bildungsurlaub.de omogućuje korisnicima traženje mogućih tečajeva i filtriranje rezultata prema vrsti tečaja, vremenu koje se nudi i saveznoj zemlji koja treba priznati tečaj.

Ako vaša savezna zemlja priznaje tečaj španjolskog koji se nudi u sunčanoj Španjolskoj i možete dokazati da je tečaj relevantan za vaš posao, imate potpuno pravo na upis. To znači da iako možda provodite određeni broj sati dnevno na svom tečaju, još uvijek imate malo vremena za šetnju po suncu ili tapase na plaži nakon što zatvorite svoje knjige.

Kako koristiti Bildungsurlaub?

Uzimanje Bildungsurlauba može biti komplicirano. To bi mogao biti dio razloga zašto ga samo oko dva posto ljudi u Njemačkoj koji imaju pravo na Bildungsurlaub zapravo koriste, prema javljanju Deutscher Gewerkschaftsbund (DGB), njemačkoj konfederaciji sindikata.

Najprije pronađite akreditirani tečaj koji vas zanima i prijavite svoj interes kod pružatelja tečaja. Zamolite ih da vam daju dokumente koje možete poslati svom poslodavcu. Morate ih poslati najmanje četiri do osam tjedana unaprijed, a vaš poslodavac ima dva do tri tjedna da odgovori.

Ako vam odobre, možete krenuti na tečaj. Ali budite sigurni da ste dobili potvrdu o svom prisustvu jer je vaša prisutnost obavezna da biste dobili plaćene dane. Kada se vratite, napravite kopiju svog doprinosa za pohađanje nastave i predajte je svom poslodavcu.

Izvor:Fenix-magazin.de

error: Content is protected !!