Već mnogo puta isproban recept za ‘Kolač s jabukama i pudingom od vanilije’ doživio je i svoju varijantu sa šljivama! Zaista odličan i brzo gotov! Ranije sam ga isprobala i s jagodama, a čini mi se da će sljedeći put glavnu ulogu preuzeti breskve ili šumsko voće! 🙂 S kojim god voćem ga isprobate vjerujem da se nećete razočarati, piše Janette Razum za Slatki svijet.

Sastojci

Tijesto
  • 125 g maslaca sobne temperature
  • 140 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja L
  • 250 g glatkog brašna
  • ½ praška za pecivo
Nadjev od šljiva
  • 600 g očišćenih šljiva
  • 1 vanilin šećer
  • ½ žličice cimeta
Puding krema
  • 500 ml mlijeka
  • 1 prašak za puding od vanilije
  • 4 žlice šećera
Mrvičasti posip
  • 100 g hladnog maslaca
  • 100 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer

Priprema

Omekšali maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte jaja i sve dobro izmiksajte. Malo po malo dodajte brašno i prašak za pecivo pa miksajte smjesu na laganoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine. Ako vam se tijesto čini pregusto, dodajte 2-3 žlice mlijeka.

Dno i stranice višenamjenskog kalupa za pečenje (cca 24×32 cm) namastite i lagano pobrašnite. Pripremljenu smjesu za tijesto rasporedite po dnu kalupa na hrpice pa žlicom sve lijepo poravnajte.

Preko tijesta posložite polovice očišćenih šljiva i posipajte ih s vanilin šećerom i cimetom.

Za pripremu kreme puding od vanilije skuhajte prema uputama na pakiranju i odmah, dok je vrući prelijte preko šljiva.

Za pripremu mrvičastog posipa sve sastojke stavite u zdjelicu pa prstima sve usitnite dok ne dobijete mrvice. Mrvičasti posip ravnomjerno rasporedite preko pudinga.

Kolač pecite cca 45 minuta na temperaturi od 180 °C, ovisno o pećnici. Prije posluživanja kolač ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Dobar tek! 

Izvor: narod.hr/Slatki svijet

error: Content is protected !!