Danas se navršila 21 godina, točno onoliko koliko je jednoj osobi potrebno da postane punoljetna u svim zemljama, od terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. godine, u kojima je poginulo 2.977 ljudi. Čak šestorica napadača na Svjetski trgovinski centar u New Yorku bili su pripadnici odreda El Mudžahid za vrijeme rata, ili su nakon rata bili obučavani u kampovima na teritoriji BiH.

Ovu tezu iznio je stručnjak za terorizam Dževad Galijašević, a bošnjački dužnosnici uključeni u ove aktivnosti nikada nisu ni pokušali opovrgnuti ovi tezu što daje na vjerodostojnosti cijele priče.

Također, valja podsjetiti da Galijašević tvrdi da su tadašnji vođa Al Kaide Osama bin Laden i glavni organizator terorističkog napada u New Yorku 11. rujna 2001. Halid Šeik Muhamed, koji su imali državljanstvo BiH, bili prijavljeni na adresama u Sarajevu i Zenici, o čemu je bio upoznat i sadašnji bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović Džaferović koji je za vrijeme rata bio načelnik Centra službi sigurnosti u Zenici. Podsjetimo, Džaferovića zbog toga hrvatski predsjednik, Zoran Milanović, oslovljava kao “Hostesa Mudžahedina”.

Galijašević je u tekstu koji je objavila SRNA prije tri godine također naglasio da Džaferović, ne samo da je bio upoznat s dodjeljivanjem državljanstva BiH Šeik Muhamedu, već je tadašnji MUP tzv. RBiH, na njegov prijedlog, tu odluku i donio.

Na osnovu odluke CSS Sarajevo od 26. prosinca 1995. godine, koju je potpisala šef u MUP-u Mirsada Beganović-Žutić, Šeik Muhamed je naknadno upisan u općinski registar rođenih. Na osnovu toga dobio je državljanstvo BiH.

– To je učinjeno na osnovu odluke MUP-a RBiH od 30. travnja 1994. godine, a na prijedlog Šefika Džaferovića. U toj odluci je navedeno da je Šeik Muhamed tada upisan u registar s prebivalištem u sarajevskoj općini Stari Grad, ulica Abdesthana 4, a 29. studenog 1995. godine njegovo prebivalište registrirano je i u Zenici u Ulici Armije RBiH 13 -rekao je Galijašević ranije Srni.

Nakon što je organizirao teroristički napad na svjetski trgovački centar u New Yorku, 11. rujna 2001. godine, Šeiku Muhamedu je 16. studenog iste godine poništeno državljanstvo BiH.

Galijašević je naveo da je Osama bin Laden odobrenje za naknadni upis u općinski središnji registar rođenih dobio 28. prosinca 1995. godine, a potpisala ga je, također, Beganović.

– Bin Laden je zaveden u sarajevskoj općini Centar 1996. godine pod brojem 10907, a prijavljena adresa stanovanja bila mu je Malta broj jedan – precizirao je Galijašević.

On je naveo da je pasoš BiH Bin Ladenu izdao jedan od ključnih islamističkih dužnosnika u BiH Huso Živalj, koji je kasnije promijenio ime u Husein.

– Živalj je bio veleposlanik BiH u Beču od 1992. do 1995. godine. U to vrijeme on je odobrio znatan broj viza i putovnica radikalnim islamistima koji nisu porijeklom iz BiH – kaže Galijašević.

On je dodao da je Živalj nakon toga postavljen za zamjenika ministra vanjskih poslova BiH i za to vrijeme redovno je putovao iz Sarajeva za Beč, SAD i više arapskih zemalja.

– Također, postarao se da Veleposlanstvo u Beču postane ključna lokacija za trajnu podršku radikalnim islamistima i u periodu poslije njegovog mandata – istaknuo je Galijašević, dodajući da je sve to rađeno uz veliku podršku tadašnjeg predsjednika SDA Alije Izetbegovića i njegovih suradnika, koji su tijekom rata u Sarajevu ugostili i Osamu bin Ladena.

On napominje da je Živalj iskoristio svoj mandat u Beču i da bi 1995. godine izdao putovnicu BiH, broj BH-46600, zapovjedniku odreda “El mudžahedin” Halidu Ibnu Abdulahu ili Abu Maliju, koji je promijenio ime u Halid Ćatić.

Galijašević je rekao da je Abu Mali bio prijavljen u Sarajevu 28. prosinca 1995. godine, a odobrenje za naknadni upis u općinski središnji registar potpisala je, također, Beganović. U registar u sarajevskoj općini Centar uveden je 1996. godine pod brojem 10908.

Galijašević je naveo da je Živalj, u rujnu 2001. godine, kada je postao veleposlanik pri UN, tajno i protupravno osigurao Ćatiću specijalni UN status, izdavši mu “žutu propusnicu” koje su rezervirane za veleposlanika, stalnog predstavnika ili njegovog zamjenika pri UN.

Kao takozvani ataše u diplomatskoj misiji BiH pri UN nastupao je pod imenom Safet Abid Ćatović.

– Žuta propusnica omogućila je Ćatiću slobodan pristup objektima UN – rekao je Galijašević, dodavši da je Ćatić, odnosno Abu Mali, organizirao i “ljetni džihadistički logor” u Pensilvaniji, samo mjesec dana prije terorističkog napada u New Yorku 2001. godine, a američke službe ga terete i za organizaciju terorističkog napada na američki razarač “US Col” u jemenskoj luci.

Galijašević je rekao ranije za Večernje novosti da su operativci Al Kaide usred BiH, nedaleko od Maglaja, spremali teroristički napad koji je za posljedicu imao 11. rujna u SAD.

On je rekao da su Osama bin Laden, Al Zarkavi i Mohamed Ata samo neki od terorista uz čija imena je na Interpolovim tjeralicama stajalo da su bili državljani BiH od 1994. godine, a da su im dokumenta davali isti ljudi koji su promovirali ciljeve SDA, zamaskirane izgradnjom “cjelovite Bosne”.

Galijašević je naveo da su Bin Laden i njegovi najviši časnici u BiH imali sigurnu kuću do 2001. godine.

On je dodao da je Mohamed Ata, prvi operativac skupine od 19 osoba koja je napala New York, akciju planirao u vehabijskoj zajednici u selu Bakotić, osam kilometara od Maglaja.

Priča Bakira Izetbegovića na kongresu SDA o nepravednim suđenjima bivšim zapovjednicima takozvane Armije BiH, a posebno Sakibu Mahmuljinu pod čijom komandom su ratovali mudžahedini, jeste, kaže Galijašević, “zavjesa” koja treba sakriti ratnu prošlost Džaferovića.

Veleposlanstvo SAD-a u BiH tada nije željela komentirati smeta li im u suradnji s bošnjačkim članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem to što je potpisivao dokumente osobama iz BiH koji su organizirali teroristički napad u Americi, s obrazloženjem da “ne komentiraju medijske spekulacije”.

– Kao što smo već u više navrata rekli, Vlada SAD ne komentira medijske spekulacije – navodi se u odgovoru Srni iz 2019. godine na pitanje kako Veleposlanstvo gleda na tvrdnje stručnjaka za borbu protiv terorizma Dževada Galijaševića da je Džaferović 30. travnja 1994. godine potpisao papire kojima osnivač Islamske države šeik Kalid Muhamed Al Zarkavi i “mozak” terorističkog napada 11. rujna u Americi, dobio putne dokumente BiH.

/HMS/

error: Content is protected !!