Povećanje kamata Europske centralne banke, i najava povećanja kamata i u BiH budi zabrinutost kreditno zaduženih, i to onih koji su birali promjenjivu kamatu. Rast kamata je neminovnost, međutim iz Agencije za bankarstvo FBiH vjeruju da do drastičnog rasta neće doći jer bi on doveo do kraha. Uvjeravaju da je bankama posljednja opcija oduzimanje nekretnina.


Ako ste zabrinuti zbog rasta kamata Centralne banke Europe, vrijeme je da pogledate vaš plan otplate, da li je kamatna stopa promjenjiva ili fiksna, i da odlučite što dalje.

“Ako je ta kamatna stopa promjenjiva onda dodajte na ovu ugovorenu stopu promjenivi dio od jedan ili dva ili tri %. Vidjet ćete koliko će se rata kredita povećati. Skoro je nemoguće da se desi dupliranje. To bi onda značilo potpuni krah”, pojasnio je Admil Nukić, pomoćnik direktora Agencije za bankarstvo FBiH za superviziju banaka.

Ukoliko uzmete kredit od 100.000KM na 15 godina, sa kamatnom stopom od 3,5% rata iznosi 714KM. Povećanje od 2%, na 5,5 značilo bi povećanje rate na 817KM, za malo više od 100KM.

“Uzimanje nekretnina ni u jednoj situaciji ne ide u korist bankama, prosječeno ako znamo da je prosječno vrijeme realizacije, ili cijena po kojem se te nekretnine na sekundarnom tržištu daleko manje od onoga što bi banka naplatila na sekundarnom tržištu”, dodao je Nukić za N1.

Iz Centralne Banke BiH očekuju rast kamatnih stopa kako na kredite, tako i na depozite.

Više u videu.

Izvor:N1

error: Content is protected !!