Zajednička deklaracija Hrvatske, Slovenije i zemalja zapadnog Balkana u ponedjeljak je izostala s ovogodišnjeg skupa Procesa Brdo-Brijuni jer BiH ne želi prihvatiti hrvatski stav o važnosti „legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH”.

Nakon sastanka, lideri procesa u zaključcima su ponovno potvrdili važnost proširenja kao važno geopolitičko pitanje, rekao je nakon sastanka slovenski predsjednik Borut Pahor. Do kraja 2022. godine pozvali su na davanje BiH statusa kandidata za članstvo u EU-u, kao i ukidanje viznog režima.

“Odustali smo od deklaracije”, potvrdio je predsjednik Zoran Milanović, “ali imamo zaključke što je isto dobro. Učinit ću sve da se ova inicijativa nastavi”, rekao je.

“Javno pozivam na priznanje Kosova onih koji to nisu učinili”, rekao je Milanović i dodao da za sada nije realno da se očekuje da Srbija prizna Kosovo. “Moj je prijedlog bio da se u dokumentu spomene i konstitutivnost naroda u BiH, no neki kolege ih BiH to nisu dali, to je odbijeno istog trena i odlučili smo da na deklaraciju nećemo ni ići”, rekao je.

S predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, nije razgovarao o optužnicama za pilote, rekao je Milanović, dodavši da ni neće.

“To nije način. Za nas će svakako jedan od kriterija za razgovor sa Srbijom biti i jedna od tih tema”, rekao je Milanović i dodao da je dvije trećine Srba u Srbiji protiv članstva te zemlje u EU-u.

Govoreći o europskom putu BiH, Milanović je rekao da ne zna kako će se Europska unija postaviti.

“Postoji duboka predrasuda dijela EU-a prema kandidatkinjama, a neke nisu ni kandidatkinje, poput BiH. To se može nožem rezati koliko je očito. Hoće li oni nastaviti opstruirati, ne znam. Bila mi je jasna situacija kad je Ukrajina dobila status kandidata, a BiH nije. To smatram moralnim užasom. Da sam tada bio dio hrvatskih predstavnika u Vijeću, ja bih uvjetovao davanje potpore Ukrajini, potporom BiH”, rekao je Milanović.

Govoreći o nedonošenju deklaracije, Milanović je nije prihvaćena jer nekima smeta termin konstitutivnih naroda, za koje se zna koji su, i da je to jedan od razloga zašto nije prihvaćeno.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!