U rujnu prošle godine, u okviru projekta rekonstrukcije i modernizacije objekata pravosuđa iz predpristupnih fondova, započela je rekonstrukcija i dogradnja zgrade Općinskog suda u Zenici, čiji je završetak planiran za kraj ove godine. Izgradnju i nadzor u potpunosti finansira Evropska unija sa 2 miliona eura, dok je Vlada Zeničko-Dobojskog kantona u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH osigurala projektnu dokumentaciju, a Vlada ZDK će financirati i nabavku namještaja i računarske opreme.

S tim u vezi, veleposlanik Johann Sattler, šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije je sa Predsjednicom Općinskog suda Zenica Dženanom Brković, te predstavnicima Ministarstva za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona, te Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), obišao gradilište. Razgovaralo se o dinamici izvođenja radova, kao i o dodatnim aktivnostima na opremanju, koje je potrebno preduzeti kako bi novoizgrađeni aneks bio u funkciji neposredno nakon završetka građevinskih radova.

Veleposlanik Sattler je podsjetio da je EU u proteklom razdoblju potrošila mnogo novca na izgradnju infrastrukture, obzirom da je od krucijalne važnosti da zaposleni ovih institucija imaju odgovarajuće profesionalne uvjete, kako bi mogli da rade svoj posao kvalitetno, te dodao: ”Ovo je nešto što je apsolutno ključno ako želite da napredujete.

Ovo je investicija od 2 milijuna eura, a naša ukupna investicija u sudske zgrade i zatvore u BiH, u posljednjih 15 godina bila je preko 50 milijuna eura. Nakon izgradnje tzv. hardvera, drugi dio našeg posla, koji je naravno podjednako važan, jeste rad na softverskom dijelu, pod čime mislim na kretanje naprijed u reformama kada su u pitanju pravosuđe, vladavina prava, izmjene zakona, integritet.”

”Implementacijom ovog projekta, dobit ćemo dodatni prostor, bolje uvjete rada, te omogućiti građanima bolju uslugu, u skladu sa strateškim ciljevima koje je Općinski sud u Zenici predvidio svojim radom”, izjavila je predsjednica Općina suda u Zenici Dženana Brković.

Pored rekonstrukcije Općinskog suda u Zenici, trenutno je u tijeku i rekonstrukcija dva pravosudna objekta u Mrkonjić Gradu i Prnjavoru, te izgradnja novih pravosudnih objekata u Žepču i Bijeljini. Za ove projekte u periodu 2021. – 2022. Europska unija izdvojila je 2,7 milijuna eura. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!