U srijedu 14. rujna u 12 sati bit će održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) a na dnevnom redu biće jedna točka, a to je vitalni interes zbog njemačkog veleposlanika, rekao je Denis Šulić, potpredsjednik NS RS.

On je rekao da će svi predsjednici parlamentarnih stranaka dobiti mogućnost obratiti se.

“Bit će prisutan i šef ureda EU a nakon ove sjednice će biti zakazana druga sjednica koja će se odnositi na legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, zatim o poljoprivrednom zemljištu i o zdravstvenoj zaštiti”, dodao je Šulić, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsjedništva BiH će, kako je rekao, biti dopušteno neograničeno obraćanje zastupnicima.

Šulić je rekao da je njemački veleposlanik kolateralna šteta, ali da će glasovati za nedavanje agremana jer je Njemačka zaustavila tri projekta u RS i usvojila antidejtonsku rezoluciju u Bundestagu.

Igor Crnadak, iz Kluba PDP, je rekao da je PDP na kolegiju bio protiv sjednice o njemačkom veleposlaniku, a za sjednicu o legalizaciji jer su i oni slično ranije predlagali.

On je rekao sa su njemački projekti zaustavljeni zbog SNSD-a, i rekao da će ova sjednica od RS napraviti rezervat.

Dodao je da ovaj potez šteti Srbiji i da je to nezapamćeni diplomatski skandal na koji će Njemačka reagirati.

Miladin Stanić, šef Kluba SDS, rekao je da su sve tri opozicijske stranke protiv sjednice o njemačkom veleposlaniku jer smatraju da je to bilo nepotrebno jer s Njemačkom RS ima najveći vanjskotrgovinski promet i zato što u Njemačkoj živi mnogo ljudi iz RS.

On je rekao da je ovo neodgovoran pristup i da pokazuje nemoć SNSD-a.

Stanić je rekao da je sjednica o legalizaciji za SDS prihvatljiva, ali da nije prihvatljivo da se to događa u izbornoj kampanji.

Milan Radović, zastupnik SDS-a, rekao je da će SDS predložiti da se održi još jedna posebna sjednica da se pomogne građanima i privredi uslijed inflacije i ekonomske krize, a pomoć bi uključivala davanje 13. plaće i jačanje socijalnih davanja.

Rekao je da rezolucija Bundestaga neće štetiti RS jer u međunarodnoj zajednici nema konsenzusa o mijenjanju Daytonskog sporazuma.

Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, rekao je da svi koji ne budu podržali Dodikov zahtjev staju na stranu onih koji smatraju da treba gaziti prava Srba a da RS nema nikakva prava u BiH.

Rekao je da će skupština pokazati da RS ima relevantan stav koji svi trebaju slušati.

On je rekao da nije u pitanju samo rezolucija Bundestaga već antisrpska politika Njemačke jer traži da ne trebaju postojati entiteti. Prema njemu, to znači da službena njemačka politika traži ukidanje RS, i da postoji samo BiH.

Dodao je da je to za SNSD neprihvatljivo i da ima onih koji su najavili da neće doći na tu sjednicu. Rekao je da od Njemačke RS traži da razgovara i da je poštuje.

Kovačević tvrdi da su Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na istoj strani po ovom pitanju.

Duško Ivić, predsjednik Kluba DNS, rekao je da je Dodik trebalo ovo pitanje riješiti i skladu s svojim ovlastima a ne da odgovornost prebacuje na NS RS, te da je to neodgovorna politika.

Rekao je da bi RS bolje prošla da je Dodik koristio diplomaciju a ne silu.

Ivić je rekao da je u RS vlast korumpirana i pozvao je građane da izađu na izbore da je smijene.

Ivić je dodao da je DNS jedina stranka koja nikad nije glasala za prenos nadležnosti.

/HMS/

error: Content is protected !!