Na potrošnju goriva utiče niz faktora, a jedan od najvažnijih je aerodinamika.


Toga je svjestan i vlasnik Subaru Impreze koji je, suočen s porastom cijena goriva, odlučio unaprijediti automobil kako bi smanjio potrošnju goriva. S ciljem poboljšanja vlasnik YouTube kanala Think Flight odlučio se na karoserijske nadogradnje.

Ali uz dva preduvjeta. Prvi je da se radi o jednostavnim modifikacijama iz kućne radinosti, a drugi da cijena ne ode u nebo. Prije oblikovanja stražnjeg kraja proučio je zakone te uvidio da postoje samo dva ograničenja, a to je da stražnja svjetla i registracija moraju ostati vidljivi.

Upotrebom laganih i jeftinih materija poput panela sa stiroporom te običnog kartona izradio je produžetak stražnjeg kraja. Sve je spojeno ljepljivom trakom, a nakon prvog testa rezultat je pokazao kako je potrošnja uistinu pala, i to čak 13.7 posto. Sve to postigao je modifikacijama u garaži koje je odradio u nekoliko sati.

Vlasnik nije zadovoljan dobivenim efektom, pa je krenuo istraživati kako bi još mogao smanjiti potrošnju goriva. Jednostavnim testom s trakicama uvidio je problematična područja s turbulentnim strujanjem te dodatno detektirao problem ispod podnice vozila, kamo je potrebno preusmjeriti zrak. Očekuje da bi kupolastim završetkom i manjim preinakama na prednjem odbojniku i pragovima mogao dodatno smanjiti potrošnju, i to značajno.

Vrlo vjerovatno ćemo uskoro imati priliku vidjeti novi video, a time i može li se uz jeftine prepravke smanjiti potrošnja za više od 25 posto. Naravno, govorimo o vožnji konstantnom brzinom otvorenom cestom.

Izvor:fokus.ba

error: Content is protected !!