Iza nas je vikend u kojem su se vaterpolisti okitili naslovom europskih prvaka pred domaćom publikom u Spaladium Areni, a košarkaši porazom od Finske završili nastup na EuroBasketu. Dva različita lica hrvatskog momčadskog sporta.

– Jedan je očekivan, to je uspjeh vaterpolista. Toliko pomlađeni, a izazvali su kod svih simpatije. To što su pokazali na čelu s izvrsnim Tuckom, kapa mu dolje. Uvijek je bio na zemlji, govorio je: mi moramo igrati obranu onda ćemo dobivati utakmice. Da je tako bilo kod košarkaša, možda se ne bi ovo dogodilo. Istina, Tucak je imao 87 dana priprema, dok Mulaomerović nije. Mulaomerović ima bogate zvijezde u momčadi, a ovaj siromašne vaterpoliste. Još se jednom pokazalo što znači adrenalin, što znači srce, što znači borbenost, što znači prava Hrvatska. To je toliko veselje bilo u Splitu, rekao je Edo Pezzi u Studiju 4. 

Ivo Mikuličin se pridružio čestitkama i pohvalama, ali i naglasio: – Do pomlađivanja je u vaterpolskoj reprezentaciji dijelom trebalo doći i prije Tokija, a meni je drago da je Split dobio svog vaterpolskog Livaju Jerku Mariniću Kragiću. On je tipični eksplozivni Dalmatinac. 

Pezzi objašnjava da je puno problema u hrvatskoj košarci. 

– Bez obrane se ne može u kolektivnim sportovima, a mi smo možda igrali pet minuta u cijeloj utakmici. Nemamo zajedništvo, kolektivnost, da će svi poginuti na terenu ako treba. Mislim da smo se previše oslanjali na NBA-ovce, koji su tamo ipak pomoćna radna snaga. Ovo oko Amerikanaca. Ispast će da su Rađa Novosel u pravu da nam ne trebaju stranci. Problem je u našoj ligi gdje se slabo radi, gdje su klubovi u besparici. Ovo ništa nije slučajno. Boli me jer mislim da je Hrvatska više zaslužila na ovom prvenstvu. Nije problem samo u jednom treneru, meni je bilo žao vidjeti jučer Mulaomerovića, najmanje je kriv. 

Mikuličin je istaknuo kako smatra da je “ABA liga smrt za naše mlade igrače”.

– Nestaju razlike između velikih i malih, a mi romantičarski uzdišemo za vremenom kad smo imali genijalce. ŠarićBogdanović Zubac su NBA igrači, ali oni nisu ni blizu po talentu, kvaliteti i smislu za kolektivnu igru kakav su imali Dražen PetrovićToni Kukoč Dino Rađa. To su igrači koji rješavaju individualne stvari, a njima kolektivna igra nije baš prva misao. Smatram da je ABA liga smrt za naše mlade igrače. Da nama jedna kadetska reprezentacija koja je osvojila prvenstvo Europe je praktički izgubljena jer su naši klubovi u borbi za ostanak u ABA-i koristili strance i veterane. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!