Nacrt programa javnih investicija Federacije, a koji je nedavno usvojen na federalnoj Vladi, pokazuje svojevrsni zamah u realizaciji velikih, strateški važnih projekata za gospodarstvo u ovom entitetu, a brojke upućuju na rast, kako u kontekstu projekata koji se realiziraju u ovom trenutku tako i kada je riječ o projektima koji su odobreni. Ukupna vrijednost 72 projekta koja su uključena u Program javnih investicija (PJI) Federacije BiH 2023. – 2025. godine je 17,6 milijardi maraka, a pritom se najveći dio iznosa, oko 10 milijardi maraka, odnosi na projekte koji su kandidirani, njih deset.

Međutim, podatak koji jasno upućuje na živu gospodarsku aktivnost u ovom entitetu iščitava se iz činjenice da je vrijednost 58 projekata, čija je provedba u tijeku, veća od 6,7 milijardi maraka. A na tomu se neće stati jer su odobrena i nova četiri projekta u vrijednosti od 872,28 milijuna maraka, piše Večernji list BiH.

Rang-lista

Večernji list imao je uvid u izvješće o radu Povjerenstva za Program javnih investicija Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje od siječnja do lipnja 2022. godine, a u kojemu se, među ostalim, navodi kako je, temeljem bodova koje je Povjerenstvo dodijelilo svakom od projekata, Federalno ministarstvo financija utvrdilo rang-listu prioritetnih projekata kandidiranih za nacrt Programa javnih investicija Federacije BiH 2023. – 2025. godine, koju je Povjerenstvo potvrdilo.

Temeljem ocjene i dodijeljenog broja bodova sastavljena je rang-lista kandidiranih projekata koji su uvršteni u nacrt PJI Federacije BiH, a koji je, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, Vlada Federacije BiH i usvojila. Program javnih investicija, objašnjeno je iz Vlade, obuhvaća projekte za čije su financiranje, djelomično ili u potpunosti, osigurana sredstva postala efektivna i njihova realizacija je u tijeku (projekti u provedbi), zatim prioritetne projekte za koje nisu osigurani izvori financiranja u trenutku izrade Programa javnih investicija (kandidirani projekti) te one za čije je financiranje pokrenut proces osiguranja sredstava (odobreni projekti). U kontekstu realizacije financijski značajnijih projekata svakako treba uputiti kako se najveći broj njih odnosi na one iz područja prometne infrastrukture, konkretno izgradnju dionica autoceste na koridoru Vc. Počevši od poddionice Počitelj – Zvirovići na jugu pa do dionice Nemila – Poprikuše na sjeveru – u Federaciji svjedočimo o velikom zamahu u realizaciji strateški važnih infrastrukturnih projekata.

Aktivno je ukupno osam gradilišta na koridoru Vc, od kojih je riječ na sjeveru o četiri poddionice, u središnjem dijelu dvije i na jugu dvije poddionice. To je novih 38 kilometara autoceste ukupne investicijske vrijednosti od 1,14 milijardi maraka, s različitim rokovima završetka. Nove dionice U ovoj godini plan je raspisati natječaje za još pet dionica. Do sada je to već urađeno za četiri dionice, i to Medakovo – Ozimice, tunel Prenj, Mostar sjever – Mostar jug i Kvanj – Buna. Ostala je još jedna, i to na sjeveru, Ozimice – Poprikuše te se za nju planira objaviti natječaj do kraja godine. Vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda u Federaciji BiH također je jedan od kapitalnih projekata koji se trenutačno provodi u Federaciji, a on, među ostalim, uključuje izgradnju regionalnog vodovoda “Plava voda” u nizu općina u Srednjobosanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji.

Program modernizacije magistralnih cesta u Federaciji Bosne i Hercegovine – izgradnja obilaznica važan je u kontekstu niza lokalnih samouprava koje će dobiti brze prometnice nužne za unaprjeđenje gospodarskih aktivnosti. Provodi se i nekoliko važnih projekata iz energetskog sektora, a kada je riječ o poljoprivredi, u fokusu je projekt razvoja ruralne konkurentnosti (RCDP) koji će uskoro biti i završen.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!