Sve su prilike da u hercegovačkom maslinarstvu slijedi novi zaokret, ali ovaj put u pitanju nije alternativna rodnost, nego klimatski procesi, točnije toplinski valovi kojih je ovoga ljeta bilo pet, šest, piše Večernji list BiH. Govoreći o tom novom problemu, Ivo Matić, maslinar iz čapljinskog predgrađa Grabovine, kaže: – Svi se žale na oblicu, slabije rađa i slabije se oprašuje, ali pokazuje se kako najbolje podnosi toplinske udare. Ove je godine, recimo u mojim maslinicima u Broćancu, rodila oblica, a druge sorte, kao leccino, koja je do sada redovito rađala, slabije. Ne podnosi toplinske udare. Ovdje uz kuću imam četiri odrasle masline. Svi koji su ih vidjeli govorili su mi da ću na njima ubrati više od 300 kg. Dva-tri toplinska udara i sve je opalo, gotovo ništa nije ostalo. Bavim se ekološkom proizvodnjom, čuo sam da je kod ljudi koji masline tretiraju i prskaju stanje bolje. Masline su iz cvijeta izišle s više ploda nego lista, a na kraju su formirani plodovi pocrnjeli i opali.

– Što dalje, izgleda da će toplinski udari postati uobičajena pojava?

– Ja sam se odlučio na jedan eksperiment. Pratim redovito poljoprivredne emisije, pa sam tako vidio primjer maslinara iz Konavala, kod Dubrovnika. Koristit ću ideju koju je on primijenio. Na oblicu kalemi levantinku i istarsku bjelicu. Odlučio sam na proljeće otpilati grane na ove četiri masline i navrnuti levantiku i istarsku bjelicu, pa što bude – kaže Ivo te dodaje:

– Ja sam proteklih godina mislio da maslina odbacuje plodove zato što je među kućama, čak sam susjeda zamolio da posiječe smokvu kako bi imale više zraka, ali ništa, svejedno je sve opalo. Dolje pred kućom imam jednu mladu istarsku bjelicu, tek su joj četiri godine. Lomi se od uroda. Razlika je samo pet metara, a s ove male ni jedna nije opala. Očito bolje podnosi toplinske udare. Kontaktirao sam i poznanike upućene u ovu problematiku i donio odluku – precijepiti leccino masline.

Do razmišljanja gospodina Matića došli smo tragajući za ljudima koji su pretrpjeli štete od požara u Broćanskom polju na području Neuma. Uz ostale, i Matiću je stradao jedan maslinik s 40-ak stabala, a onda smo usput doznali za nove dvojbe ovdašnjih maslinara koji se očito još traže u tehnologiji uzgoja i izboru sortimenta. 

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!