Lijek protiv dijareje Elotrans promovira se na društvenoj  mreži  Tiktok kao čudesni lijek za mamurluk. Pomama za lijekom  je otišla tako daleko daleko da lijek više nije dostupan na mnogim mjestima u Bavarskoj – u Ingolstadtu, na primjer javljaju ljekarnici, piše Fenix.

Bavarske ljekarne i dalje se bore s problemima isporuke lijeka protiv proljeva Elotrans – očito zato što je lijek postao popularan kao lijek protiv mamurluka putem društvenih mreža. “Potpuno je rasprodano, nemate šanse da ga dobijete”, rekao je Christian Pacher iz Südapotheke u Ingolstadtu. On naručuje lijekove  od tri veledrogerije, no lijeka trenutačno nema nigdje. Nekoliko farmaceuta u Bavarskoj potvrđuje isto , a lijek je  rasprodan  i na internetu.

Bavarsko udruženje farmaceuta govori o povećanoj potražnji u  otprilike mjesec i pol do dva. I dalje bi moglo biti uskih grla u isporuci, rekao je glasnogovornik udruge Thomas Metz.

Tjednima se na društvenim mrežama trguje lijekom hessenske farmaceutske tvrtke Stada koji se izdaje bez recepta a sada se propagira  kao lijek protiv mamurluka. U ocjenama za Elotrans na internetskim trgovinama često se govori o uzimanju prije ili tijekom party večeri. Thomas Metz iz Udruge farmaceuta kritizirao je zlouporabu. – To jednostavno nije dopušteno. Trebalo bi biti tu za one kojima je to potrebno jer su bolesni. Osim toga, lijek može imati i nuspojave.

Na Instagram profilu lijeka proizvođač je obećao da radi na proširenju proizvodnih kapaciteta. Poboljšanje se očekuje na jesen, rečeno je. “Tržište i količina nisu se mogli predvidjeti”, rekao je farmaceut Christian Pacher. Općenito, farmaceut je kritizirao pretjeranu ovisnost o azijskim proizvođačima djelatnih tvari. Sukladno tome, lanci opskrbe lijekovima nisu se mogli dovoljno brzo prilagoditi iznenadnoj potražnji.

Izvor:fenix-magazin.de

error: Content is protected !!