Čileanski je nogometni savez prije četiri mjeseca pokrenuo proces u nogometnim forumima koji bi ovih dana trebao dobiti epilog na sjednici disciplinskih organa FIFA-e. Dakle, Čileanci su tvrdili kako je 26-godišnji Byron Castillo rođeni Kolumbijac i uopće nema pravo igrati za reprezentaciju Ekvadora.

U početku su čileanske optužbe tretirane kao pokušaj gubitnika koji administrativnim putem nastoji izboriti nešto što nije uspio na nogometnom terenu. Naime, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru, reprezentacija Ekvadora ostvarila je bolji plasman od Čilea i ishodila nastup na završnom turniru.

Međutim, kako se primiče odigravanje Svjetskog prvenstva tako i Čileanci imaju sve više dokaza, kojim osporavaju nastup i ekvadorsko državljanstvo Castillu. Engleski Daily Mail objavio je dokumente, ali i videosnimke u kojima sporni igrač (po vokaciji – desni bek) priznaje svoju lažnu nacionalnost. Isti izvor objavio je i originalne dokumente (rodni i krsni list) iz kojih je razvidno da je Bryan Castillo tri godine stariji i da nije rođen u Ekvadoru kako je tvrdio već – u Kolumbiji!

Na spomenutim snimkama (koje datiraju iz 2018.) otkriveno je i tko je Castillu bio partner u prevari. Radi se o izvjesnom Marcu Zambranu, ekvadorskom poduzetniku i vlasniku kluba Norte America.

FIFA se „slučajem Castillo“ već bavila tijekom sjednice Disciplinske komisije, u lipnju. Tada je na stranici Svjetske nogometne federacije postupak zaključen konstatacijom:“istraga nije pronašla nikakve nepravilnosti u svezi optužbi Čileanskog nogometnog saveza“! No, Čileanci su uputili žalbu na spomenutu odluku i prikupili dodatne dokaze. Inzistiraju na pravorijeku, koji uključuje kažnjavanje svih aktera koji su sudjelovali u prevari, ali i izbacivanju reprezentacije Ekvadora sa Svjetskog prvenstva. Naravno, u slučaju takvog epiloga, u Katar bi putovala reprezentacija Čilea.

FIFA je na potezu…

izvor: sportske novosti.hr

error: Content is protected !!