Posjetili smo Vinariju Sušac u Cernu, gdje nas je dočekao domaćin Jure Sušac koji nas je proveo kroz svoje imanje i s nama podijelio priču o svojoj ljubavi prema radu na zemlji, vinogradu, voćnjaku.

A na imanju kud god pogledate sve rodilo, teški grozdovi zdravog i zrelog grožđa, do zemlje se savile grane maslina, svaka jača grana masline poduprta je onako po starinski sojom, pune su zrelih plodova smokve, šljive, žižule.

Ispred redova loze zasađene ruže, uredni vrtlovi puni su domaćih povrtnih kultura od raštike, paprike do začinskog bilja. U voćnjaku dosta rijetkih vrsta, ali i za naše područje egzotičnih, poput indijanskih banana.

„Ljubav je to koju sam naslijedio od oba djeda, obiteljska tradicija koja traje desetljećima. Još odmalena pomažući djedu, do dan danas, stvorila se ljubav koja traje. Krenuo sam polako, u počecima davnih 70-tih godina, krenuo sam od bačve od 200 litara, danas u podrumu imamo 30 bačvi, što od drveta i inoxa. Na katu je pripremni dio sa još deset bačava, vinifikatora…”

Na naš upit što bi istaknuo kao posebnost svoje vinarije kaže: „Vinarija Sušac poznata je po domaćim sortama grožđa i vina, to su naše domaće žilavka i blatina.”

Na naš upit kako bi ih opisao kazuje: „Žilavka je vino za smijeh, blatina za grijeh.“


Uz ponudu vina, proizvodi i bogat prateći program sa skoro 20 vrsta rakija i likera od; bijelog pelina, oraha, smokve, limuna, dunje, kajsije, žižule, kruške, aronije, rogača, trešnje, višnje, jabuke, šipka… Proizvodi i travaricu i medovaču, a u pripremi su i likeri od kadulje i mente.

Kako loza ne bi bila usamljena, društvo joj pravi i nasad maslina. Uz vinograd se tako proteže i maslinik sa 197 zasađenih maslina, sorti: Oblica, Istarska bjelica, Levantinka, Buža, Skradinska krvavica.

Ove godine na stablu koje je starosti 18-20 godina imam preko 100 kg uroda” kaže nam Jure.

„U berbu maslina krećem od 15. listopada, ne prije. To me je iskustvo naučilo.“

Radno vrijeme Juri kreće u zoru, ustaje kako kaže u 5 ujutro, aktivan je cijeli dan, poslovi mu često i odu u noć, do 22 sata i kasnije.

Uz suprugu i kćerku imam par radnika koji mi pomažu svakodnevno. Rad me odmara i čini sretnim“, naglašava.

U vinogradu Jure Sušca zasađeno je 7200 loza, uz njih Vinariju Sušac opskrbljuje i šest kooperanata.

O ovogodišnjoj berbi i urodu Sušac kaže: „Ova godina je odlična, prezadovoljan sam kvalitetom i urodom. Završili smo berbu blatine, sredinom tjedna krećemo u berbu žilavke.


“Lokacija vinograda je odlična, teren je ovdje kako vidite okolo jako krševit. Krčenjem, navozom zemlje i radom uspio sam napraviti kaskade na kojima sam zasadio lozu. Sama lokacija na kojoj je vinograd je gornji dio iznad groblja u Cernu, poznatija kao Beden. Kao što vidite odlična je lokacija. Odavde iz vinograda pogled se pruža na Čvrsnicu, Velež, vidite i krajnji jugoistok selo Dole, Stari grad Ljubuški, Međugorje, Čitluk, dio Širokog Brijega, sve do Metkovića.”

“Lokacija je puna sunca, ima vjetra koji dobro dođe, osobito za maslinu, temperature su ovdje visoke, ovo ljeto 3. lipnja u 17 sati zabilježio sam temperaturu od 39 stupnjeva Celzija, tad je maslina baš bila u cvijetu trebalo joj je dati puno vode. Vodu ovdje imam, imam bušotinu na 292 metra, zahvaljujući njoj voda mi prolazi cijelim vinogradom i voćnjakom, volim reći kako ovdje imam Neretvu, no imam i troškove koji idu uz to.”

Nakon što su prošlog tjedna obrali crno grožđe, kaže kako u njegovu vinogradu u posljednjih deset godina blatina uvijek prije sazrije pa je tako i ove godine žilavku ostavio koji dan duže.

“Dosta sam naučio kroz rad, imam tehnologa, a pomažu mi i savjetom iz Federalnog Agromediteranskog Instituta.”


Ističe i složnost i zadovoljstvo udrugom vinara u Ljubuškom.

„U udruzi vinara smo svi složni, ima nas osam, ozbiljni smo, međusobno se poštujemo i zajedno istupamo, što je dobro. Vinarstvo u Ljubuškom je u usponu. Tko god dođe u Ljubuški, mora probati naša vina, od bilo kojeg vinara. Budućnost vidim i u maslinarstvu, uvjete imamo. Oko masline je puno manje posla i ulaganja a maslinovo ulje postiže dobru cijenu.”

Više poslušajte u audio zapisu:

B.Medić / G.Ilić / Radio Ljubuški