Bosna i Hercegovina je nastavila s deportacijama migranata koji nezakonito borave u našoj zemlji. Predstavnici Službe za poslove sa strancima BiH danas su s Međunarodne zračne luke Sarajevo prisilno udaljili dva državljanina Maroka.

– Te osobe su prije udaljenja bila smještena pod nadzor u Imigracijski centar Službe, a prisilno udaljenje realizirano je komercijalnim letom s Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Službenici osiguranja i pratnje Službe za poslove sa strancima te osobe će pratiti do Maroka, gdje će biti predani nadležnim organima, priopćeno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH navode da su, nakon stabiliziranja migrantske situacije u BiH i preuzimanja upravljanja migracijama od nadležnih državnih institucija, naglasak stavili na povratak migranata koji nezakonito borave u našoj zemlji, počinitelje krivičnih djela i osoba koje ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu. Podsjećaju da je ranije započet proces povratka migranata u Pakistan po Sporazumu o readmisiji s tom državom.

Očekuje se da u narednom razdoblju to bude kontinuiran proces za što su osigurana financijska sredstva od partnerskih zemalja i institucija.

Republika Austrija je pružila pomoć u posredovanju za rješenje financiranja deportacije migranata iz Maroka, a koje su platili međunarodni partneri. Također, u pripremi je i EU-paket predviđen za financiranje povratka stranih državljana koji ne ispunjavanju uvjete za međunarodnu zaštitu.

Također, značajnu podršku BiH pružila je Zajednička platforma za koordinaciju mjera (Joint Coordination Platform – JCP), posebno kroz obuku pripadnika Službe za poslove sa strancima BiH koji provode deportacije ilegalnih migranata do zemlje porjekla, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

/HMS/

error: Content is protected !!