Odlukom o zabrani izvoza peleta i ogrevnog drveta van granica Bosne i Hercegovine, koju je prije nekoliko mjeseci donijelo Vijeće ministara BiH, nezadovoljni su brojni proizvođači, a neki od njih najavljuju prestanak proizvodnje i otpuštanje radnika.

Sead Keranović, vlasnik tvrtke “Sana City” iz Sanskog Mosta, navodi kako se šteta koja im je pričinjena mjeri stotinama tisuća maraka.

U krugu ovog poduzeća trenutno se, prema njegovim riječima, nalazi preko 5.000 kubnih metara drveta, koje propada i biti će za nekoliko mjeseci neupotrebljivo.

Drvo za ogrev, kaže Keranović, izvoze na tržište Austrije i Italije, gdje imaju kupce od kojih su neki ranije uplatili avanse za robu koja ima sada ne može biti isporučena.

S obzirom na to da je lokalno tržište zasićeno, Keranović kaže kako drvo za ogrijev sada nema kome prodati.

“Drvo nismo prodavali lokalnim kupcima, izuzev u nekim manjim količinama. Ovo su drva od prošle godine i ako ih do prosinca ne prodamo, ona će biti neupotrebljiva. Kupci neprestano zovu, ljudi su uplatili avanse i očekuju robu, a prijete i sudskim tužbama”, navodi Keranović.

Ukoliko dođe do produženja važenja sporne odluke do kraja ove godine, kako se predlaže, Keranović ističe kako će biti prinuđen staviti lokot na svoju tvrtku i otpustiti 25 radnika.

“Kada je riječ o ovoj zabrani, svi spominju pelet, a nitko proizvođače drveta za grijanje. Nije istina da nema drveta na tržištu, ima ga, ali ga nema tko kupiti. S peletom je drugačija situacija. Ovo je van pameti da ti netko ne da radiš, puno sam para uložio u ovaj biznis. Kako ću ja izmirivati svoje obveze, tko će mojim radnicima davati plaće i plaćati kredite? Brine li se itko da ću ja završiti na sudu? Netko se poigrava našim životima”, pita se Keranović, dodajući kako je godišnji obrt tvrtke 1,2 milijuna maraka. 

Slična je priča i sa ostalim poduzećima koja se bave ovim poslom. 

Izvor:nezavisne.com

error: Content is protected !!