Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dobivao je tajne novčane iznose od Rusije u okviru napora Moskve da stekne utjecaj u inozemstvu, priopćio je izvor američke administracije, a prenio Glas Amerike (VoA).

Novac je, navodi se, primala i crnogorska politička koalicija Demokratski front, koja trenutno pregovara o formiranju nove Vlade Crne Gore.

Kako je objavio VoA, izvor administracije SAD nije objelodanio točne iznose izdvojene za Dodika i Demokratski front.

“Obavještajna zajednica je zabilježila povećanje te aktivnosti 2014. godine do danas. Među primjerima koji su izneseni, u BiH, prije izbora 2018. godine, (ruski oligarh) Konstantin Malofejev tajno je pomagao financiranje predsjedničke kampanje Milorada Dodika”, naveo je taj izvor.

Dodao je da taj primjer pokazuje da “Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umjesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uvjete za opozicijske stranke”.

Kao primjer je navedena i Crna Gora i jedan od važnijih ruskih oligarha.

“Suradnici Olega Deripaske osiguravali su fondove Demokratskom frontu 2016. i vjerojatno prije izbora 2018. godine putem neadekvatnih ugovora i offshore kompanija. U Albaniji smo vidjeli da je 2017. Rusija osigurala Demokratskoj stranci oko pola milijuna dolara kroz kompanije koje prikrivaju nezakonite aktivnosti”, priopćio je izvor.

Visoki dužnosnik američke administracije, koji je želio ostati anoniman, je na brifingu, na kojem su objavljeni dijelovi izvještaja američkih obavještajnih službi, rekao da je Rusija, od 2014, tajno uplatila više od 300 milijuna dolara i planira uplatiti još stotine milijuna stranim političkim strankama, dužnosnicima i političarima u više od 20 zemalja svijeta u okviru napora Moskve da stekne utjecaj u inozemstvu.

Priopćeno je i da SAD očekuju da će se Rusija narednih mjeseci sve više okretati tajnom političkom financiranju da bi podrila međunarodne sankcije, uvedene zbog rata u Ukrajini, i održala utjecaj u inozemstvu.

Ruski napori bili su pokušaj da se manipulira demokracijama iznutra i “Rusi pokušavaju dati prednost određenim političkim strankama i podrivati demokraciju u svim tim zemljama”, naveo je dužnosnik iznoseći detalje prve procjene ruskih napora da utječe na politiku drugih zemalja, koju je uredila američka obavještajna zajednica.

Dodao je da je Washington skinuo oznaku tajnosti s pojedinih informacija dijelom i zbog očekivanja da će se Rusija “sve više oslanjati na sredstva tajnog utjecaja” narednih mjeseci.

Dužnosnik je rekao i da se povjerljive informacije dijele sa zemljama da bi im se pomoglo da se suprotstave utjecaju Moskve. Dodao je da Washington želi podignuti svijest na globalnom nivou o prijetnji ruskog tajnog političkog financiranja i da “jasno stavi do znanja da postoje mjere” da se na to odgovori.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price nije želio na konferenciji za novinare govoriti o detaljima izvještaja obavještajne zajednice, ali je ocijenio da je miješanje Rusije u izbore širom svijeta također napad na suverenitet.

Izvor: Dnevnik.ba

error: Content is protected !!