Hrvatski reprezentativac Mario Pašalić već je petu godinu u talijanskom Bergamu, gdje je važan kotačić talijanskog prvoligaša Atalante.

– Život u Bergamu je jako lijep. Bergamo je jedan ja bih rekao idealan grad za miran obiteljski život. Snašao sam se super, tu sam evo već četiri godine, počinjem petu, kaže zadovoljni Pašalić.

Talijanski jezik svladao je i prije dolaska u Bergamo:

– Jezik sam svladao već u prvoj godini dok sam igrao za Milan, tad sam već uzimao lekcije i naučio sam ga. Pomoglo mi je što mi je trener u Spartaku sezonu nakon Milana bio Massimo Carrera.

Odgovara mu i hrana:

– Hrana mi paše, klima doduše tu i tamo, pošto sam ja s juga Hrvatske, navikao sam na sunce, malo mi more nedostaje, ali sve ostalo je stvarno idealno.

Kakav je njegov život u Italiji, ide li u grad i prilaze li mu pritom navijači?

– Pa izađem tu i tamo, iako više preferiram odlazak u prirodu, u planine, šetnja parkom sa suprugom i evo sad sam nedavno postao otac, tako da uživam u tome, volim otići na svježi zrak, ali odem i gradom prošetam, naravno, prepoznaju navijači. Navijači u Bergamu su itekako privrženi klubu. Rijetko ćete ovdje koga naći da navija za Inter, Milan, puno veće klubove.

Krenuli ste odlično u Serie A, na vrhu ste ljestvice na samom početku?

–  Moram priznati da je malo tko to očekivao, pa i mi sami, s obzirom da je bilo dosta promjena u rosteru. Ali odlično smo ušli u prvenstvo, moram priznati da nam je malo i raspored išao na ruku, ali svejedno, svaka utakmica u Serie A je teška.

Tijekom prijelaznog roka bilo je promjena, dolazaka i odlazaka, ali ono što je bitno napomenuti, Atalanta uvijek sa širokim kadrom?

– Ostao je širok kadar s obzirom da ne igramo Europu. Trener Gasperini preferira imati što manji roster, međutim, ostalo nas je dosta na okupu. Imamo širok kadar, trener Gasperini voli dosta rotirati pogotovo ove ofenzivne veznjake i napadače i mislim da će nam to dobro doći u nadolazećim utakmicama.

Što traži najviše od vas osobno tijekom igre Gasperini, gdje vas vidi, kako vas koristi?

– Vidi me svugdje pomalo. Znam u tijeku utakmice promijeniti tri, četiri pozicije, igram praktički sve od zadnjeg veznog, prednjeg veznog, lijevog, desnog napadača, pa čak nekad i u nedostatku klasičnih napadača znam odigrati i tu devetku. Ovisno o poziciji koju igram, zahtjevi su različiti, međutim, moja pozicija je te desetke koja napada iz drugog plana. Trener traži da napadam dubinu, da ulazim u 16 metara, da tu budem opasan i naposljetku da zabijam i asistiram što više.

Molnar i Pašalić

Pređimo na hrvatsku reprezentaciju, odličan je period iza vas u Ligi nacija, a uskoro slijedi ono najvažnije, Svjetsko prvenstvo u Kataru?

– Je, Svjetsko se bliži, svi se veselimo tome. Ja pogotovo, s obzirom da nadam se, ako Bog da, iduća dva mjeseca proteknu bez ozljeda, svoje prvo Svjetsko prvenstvo.

Što se vaše pozicije tiče, u dogovoru s izbornikom, gdje vi sebe vidite, gdje se najbolje osjećate i gdje možda Zlatko Dalić vidi da ćete dati najbolje od sebe u reprezentaciji?

– Pa u veznom redu, na ofenzivnom veznom, na poziciji desetke. Međutim, znamo svi, pa i ja sam sam svjestan kakva tri igrača imamo u sredini terena. Znam da su neprikosnoveni, to treba prihvatiti, to je tako, otvara se ta pozicija možda na desnom krilu gdje sam u nekim situacijama odradio to i mogu odraditi bez problema. Doduše na drukčiji način nego klasično krilo. Sve su to taktičke postavke izbornika Dalića, ima vremena za pripremiti. Ja sam spreman što god se traži od mene odraditi.

Za kraj opušteno, ali najprije pitanje – što vi mislite o čuvenom poviku „Dok svira radio…”

– Pa simpatično, super, stvarno mi je, podsjeća me na tu zadnju utakmicu, moju oproštajnu utakmicu, emotivan trenutak, utakmica Hajduk – Osijek, zadnja utakmica za Hajduk. Ali i na reakciju vašeg kolege s HRT-a Marka Šapita koji je nakon mog gola nakon Španjolske također uzviknuo, tako da na jedna dva vrlo lijepa trenutka me podsjeća.

Za kraj, par brzopoteznih pitanja:

Košarka ili rukomet?

– Uf, tenis rekao bi. Iako doduše mogu reć da sam onaj klasični Hrvat kad je u pitanju košarka, rukomet, pratim kad su ta velika natjecanja, pogledam. Moram reći da tenis ipak intenzivnije pratim, tijekom ljeta ga prakticiram, igram ga svako ljeto, tako da, izabrat ću tenis.

Kaštel Gomilica ili Split?

– Kaštel Gomilica.

Tagliatelle ili ravioli?

– Ravioli!

Gol ili asistencija?

– Gol. Tko kaže asistencija, laže!

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!