U organizaciji Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, u Goraždu je danas održan sastanak direktora svih županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja. Riječ je o redovnom, periodičnom sastanku, koji je prilika za razgovore o usklađivanju propisa i uputstava te izmjenama zakona, kako bi se osiguranicima u svim županijama omogućio jednak ili približno isti obim prava.

Direktor ZZO BPŽGoražde Salem Halilović navodi da je obim prava koji ostvaruju zdravstveni osiguranici različit od županije do županije, što govori o potrebi za usuglašavanjem propisa koji će dovesti do njihovog ujednačavanja

– Ima razlike u pojedinim pravima ali u zadnjih godinu dana smo dosta propisa, uputstava i odluka usuglasili i približili jedni drugima. Trudimo se da se prava koja se uvedu u jednoj županiji  u maksimalnom obimu uvedu i u drugoj županiji , tako da se  polako primičemo nekom optimalnom nivou usuglašenosti tih prava – kazao je Halilović.

Dodao je da bi na obim prava i samo funkcioniranje zavoda, mogao uticati i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju za koji je pokrenuta inicijativa, o čemu je također razgovarano.

-On je važan iz razloga što će sigurno, ukoliko bi se usvojio u obimu kako predviđaju poslodavci i inicijatori tog zakona, ugrozio realno poslovanje svakog  Zavoda zdravstvenog osiguranja i federalnog Zavoda. Mislim da će se imati dovoljno sluha dok zakon ne dođe u parlamentarnu proceduru u smislu usvajanja prijedloga zakona, da se on usuglasi s nama iz županijskih zavoda i da se nađe jedna optimalna mjera u kojem obimu će se moći financijski opteretiti zavodi tim zakonom – istakao je on.

Na sastanku je bilo govora i o izmjenama i dopunama jedinstvene metodologije zaključivanja ugovora sa zdravstvenim ustanovama za sljedeću godinu, kako bi se ona pokušala usuglasiti između svih županija i ustanova koje zavodi financiraju.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!