Hrvatski narod nije manje zastupljen, čak je više zastupljen od onog što mu pripada po Ustavu BiH. Konstitutivnost naroda je zastarjeli koncept. Ovo je građanska država – agenda je to koju iz dana u dan ponavlja plejada likova s bošnjačke političke scene. Slučajno? Nipošto!

PIŠE: Miroslav Vasilj

Pomno je to osmišljen plan s elementima političkog uništenja Hrvata i pretvaranja Federacije BiH u državu bošnjačkog naroda.

Iako je Islamska deklaracija Alije Izetbegovića vodilja kako od BiH napraviti državu jednog naroda, ta deklaracija je zastarjela kada su u pitanju političke okolnosti u BiH. Republika Srpska je nedohvatan cilj. Sada je u igri Federacija. Znači deklaraciju je trebalo nadograditi.

Umjesto pisanog dokumenta dio bošnjačkih stranaka se sjetio da je primjerenije postići neku vrstu usmenog memoranduma kako ne bi bilo pisanoga traga.
Evo nekih strateških točaka do kojih se može doći promatrajući djelovanje, izjave i pojedinačne stranačke dokumente navedene trojke:

1. Federaciju BiH pretvoriti u bošnjačku republiku po uzoru na Republiku Srpsku.

2. Lažnim građanskim konceptom Hrvate svesti na razinu nacionalne manjine ili im ostaviti mogućnost da ako žele postanu dio bošnjačkog ili bosanskog korpusa. Istodobno isticati njihovo pravo na rimokatoličanstvo i pokušavati održavati dobre odnose sa Svetom Stolicom.

3. Ponavljati da konstitutivnost naroda ne postoji, da je daytonsko-pariški sporazum zastario i da formula ZAVNOBiH-a više ne vrijedi.

4. Na državnoj razini u danas krnjem Predsjedništvu BiH uzurpirati hrvatsku poziciju na način da se iz Federacije biraju dva člana, a da nije definirano koga oni predstavljaju jer kao to nije naznačeno u daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu.

5. Oteti nadležnosti federalnog Doma naroda i pretvoriti ga u savjetodavno tijelo po uzoru na Vijeće naroda u RS-u.

6. Uzurpirati izaslanička mjesta u Klubu Hrvata u Domu naroda federalnog parlamenta.

7. Nastojanja Hrvata za legitimnim predstavljanjem, kakvo već postoji u drugim pluralnim europskim državama, prikazivati kao nastojanja HDZ-a i Dragana Čovića da vječno budu na vlasti.

8. Zloupotrijebiti borbu nacionalnih manjina posebno u presudi Sejdić-Finci te gdje god je moguće na pozicije koje pripadaju Židovima, Romima i pripadnicima drugih nacionalnih manjina instalirati kadrove koji će se lažno predstavljati kao pripadnici Ostalih i koji će zagovarati nacional-unitaristički model. Postupiti po uzoru na već isprobano lažno predstavljanje u ime Hrvata i Srba u Domu naroda.

9. Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu prikazivati kao plod udruženog zločinačkog pothvata. Nametnuti Hrvatima kolektivnu krivicu i na taj način svako nastojanje za federalizacijom i konsocijacijom prikazivati kao zločinački naum.

10. Ukinuti nadležnosti županija, zakonodavnu i izvršnu vlast na toj razini i time dovesti do besmisla njihovo postojanje.

11. Poreznim smicalicama preusmjeravati novac s hrvatskih na bošnjačka područja – posebice Sarajevo.

12. U potpunosti onemogućiti Hrvate da u sklopu javnog RTV sustava BiH osnuju javni RTV servis na materinskom jeziku i bez skrivanja to prikazivati kao vitalni nacionalni interes.

13. Hrvatsku u međunarodnim krugovima optuživati kao zemlju koja se miješa u unutarnje poslove BiH. Europske institucije posebice Francusku te Izrael optuživati da pogoduju zahtjevima Zagreba i Mostara. Tursku i Iran izostaviti od bilo kakvih optužbi, što više s njima uspostaviti stratešku suradnju.
14. Uništavanje Hrvata kao političkog naroda u domaćoj i međunarodnoj javnosti prikazivati kao borbu za građansko društvo.

I ima tu još točaka koje bi se mogle spomenuti no ove su nekako najupečatljivije i najprovidnije. Ipak uz sve prijetnje mitraljezima, dronovima i prebrojavanjem nacional-unitaristička politika neće silom pokušati ostvariti svoj naum. Umjesto sile svoju politiku provode mrcvarenjem, blokadama, ponižavanjem, otimanjem, uzurpiranjem, preglasavanjem, optuživanjima, lažima, osiromašivanjem, zaostajanjem, demografijom i protokom vremena. No olinjali je to tigar od papira. Svojom rikom više šteti vlastitom narodu nego onima na koje su iskezili svoje otupjelo zubalo. Zato usmeni memorandum neće proći. No s druge strane osnivanje bošnjačke države? Zašto ne! Ali bez teritorija i ljudi koji žive na većinskim hrvatskim područjima u BiH.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!