Premijer Federacije Fadil Novalić izjavio je kako je mirovinski sustav u FBiH proračunska stavka i prioritet isplate, te da buduće generacije nemaju razloga za strah.

Na konferenciji ‘Reforme mirovinskog i invalidskog sustava u FBiH, rezultati reformi provedenih 2018. i definiranje ciljeva i izmjena u sustavu za njihovo dostizanje u srednjem roku, Novalić je rekao da je mirovinski sustav sada ne zavisi samo od prihoda od obaveza.

– Kad je demografija u pitanju mi ćemo imati iste probleme kao i Njemačka jer danas njemačku mirovinu ne zarađuju samo Nijemci već i 20 posto inozemnih radnika, istaknuo je Novalić.

O pomoći radnicima

Dotakao se i poziva poslodavcima da radnicima isplate po 1.080 maraka pomoći kao odgovor na inflaciju. Novalić je rekao kako isplate vrše i realni i javni sektor.

– Isplaćuju i jedni i drugi, s tim što realni sektor ne može sada isplatiti nego će skupiti do kraja godine taj iznos i isplatiti radnicima. Zato što isplata mora biti jednokratna i jednaka za sve. Realni sektor će gotovo sav isplatiti, osim tko je u gubitku. Znamo mnoge tvrtke koje su isplatile, pojasnio je Novalić.

Kako je kazao, postoji 23.500 tvrtki u BiH.

– Sasvim sigurno je da će biti postotak koji to neće isplatiti ili ne može. Svi koji budu mogli ekonomski isplatiti, oni će to sigurno uraditi, jer nedostaje radne snage. Na slobodnom tržištu rada ne možete raditi prisilu zakonima, dodao je Novalić.

Mirovinski sustav

Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH naveo je da je Zakonom o MIO-u iz 2018. uveden novi izračun mirovina kroz bodovnu formulu, te sada mirovine isključivo ovise od razdoblja staža osiguranja i uplaćenih doprinosa, za razliku od prethodnog sustava koji je koristio koeficijent.

Dodao je da je zakon zadržao postojeće institute – jamstvo minimalne mirovine, zajamčene mirovine, a na prijedlog Udruženja umirovljenika uvedeno je pravo posmrtnine.

– Mirovine se sada isplaćuju redovno od 5. u mjesecu bez kašnjenja, a i usklađivanja su redovna, rekao je Drljača.

Zijad Krnjić, ravnatelj Federalnog zavoda MIO, naglasio je kako je omjer radnika i umirovljenika u FBiH trenutno 1,25 prema 1 i da je sustav stabilan.

– Kalkulacije te vrste nemaju osnova i oni koji to problematiziraju nisu upućeni u tematiku, poručio je Krnjić.

Predsjednik austrijskog parlamentarnog odbora za socijalna pitanja JozefMuhič podcrtao je da je mirovinski sustav stabilan koliko političke stranke žele da ga održe stabilnim, te da se nada da će to biti rezultat konferencije.

Istaknuto je da će dvodnevna konferencija pružiti priliku za razmjenu iskustava i najboljih praksi s kolegama iz sektora penzijskog osiguranja iz Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Piše: Dragan Bradvica / Dnevni list

error: Content is protected !!