Miro Lazović (Forum parlamentaraca BiH 1990), Ivo Komšić (Hrvatsko narodno vijeće u BiH), Emir Zlatar (Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca) i Zoran Jovanović (Srpsko građansko vijeće BiH) susreli su se sa bivšim visokim predstavnikom u BiH Christianom Schwarz-Schillingom u njegovoj rezidenciji u Sarajevu.

Schilling je iznovao iskazao svoju punu podršku djelovanju i radu organizacija civilnog društva i posebno istaknuo potporu Deklaraciji o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO koju je podržalo više od 45 različitih organizacija iz Bosne i Hercegovine, SAD, Kanade, Njemačke, Austrije, Australije.

Tijekom susreta zaklkjučeno je kako još uvijek nužan Ured visokog predstavnika u BiH, posebno zbog nekorektnog odnosa susjednih država Hrvatske i Srbije i njihovog miješanja u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, unutrašnjih političkih previranja čije je izvorište i u susjednim državama, kao i geostrateških prilika u Europi i svijetu izazvanim ratom u Ukrajini.

Schilling vjeruje da će njegov današnji nasljednik u OHR-u Kristijan Schmidt svoje odluke temeljiti isključivo na europskim pravnim i demokratskim stečevinama, te da će prioritet u budućem djelovanju biti provedba presuda Europskog suda za ljudska prava. 

U prijevodu, Schilling je svoj preskupi mandat prespavao u BiH i dopustio da netko razvaljuje Dayton, a sada lobira za daljnje otimanje prava Hrvatima, sve pod krinkom tzv. građanske BiH. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!