Uz ćevape i pitu, prepoznatljivi specijalitet bh. kuhinje je janjetina koju veliki broj građana više sebi ne može priuštiti zbog naglog poskupljenja. Usprkos tome, vlasnici restorana u Jablanici koji su bili poznati po kvalitetnom a jeftinom mesu, bilježe odličnu sezonu. Kilogram janjetine umjesto nekadašnjih 30 KM, sada košta 45, a u pojedinim restoranima u Hercegovini čak 50 KM, piše N1.

Tijekom ljetne sezone na putu prema moru, ljubitelji pečenja rijetko odolijevaju mirisima iz jablaničkih restorana. Ove sezone izazov je veći , jer porcija pečenja skoro duplo je skuplja u odnosu na prošlu godinu.

“Mislim da je to za ljude koji imaju do 500 KM mirovinu san pojesti jagnjetinu, ali čovjek unaprijed isplanira i sebi priušti jednom u toku godine”, rekla nam je Slavica Ćurlić iz Banjaluke.

Za mnoge je postala luksuz, no za dijasporu i turiste Jablanica je nezaobilazna destinacija. Ljubitelju dobrog pečenja je kažu bitno da ode zadovoljan, bez obzira na cijenu.

“Koliko god da košta ja bih došao uvijek, ovo je raj”, istakao je naš sugovornik Marko Pavičić, inače iz Živinica.

“Mi to sebi možemo da priuštimo, radimo mnogo, čuvamo i štedimo, kad dođemo u našu Bosnu da možemo malo da se provedemo”, dodala je Ružica Pavičić.

Porcija janjetine nekada je koštala 7KM, sada je cijena duplo veća. Kilogram pečenja koštao je 30KM , a sada košta, 40-45 KM, pa i više u zavisnosti od restorana.

Izvor.N1

error: Content is protected !!