Dani pred nama donose bogato kazališno iskustvo u Ljubuški. Predstavom „Sve je do nas“ u četvrtak navečer će u Kulturnom centru će započeti prvi „Ljubuški teatar fest“ koji donosi tri kvalitetne i zanimljive predstave, te glumačke radionice za mlade. Bit će to večeri ispunjene kvalitetnim predstavama koje će iznijeti regionalno poznata glumačka imena –  Emir Hadžihafizbegović, Zijah Sokolović, Josipa Anković i Josip Ledina.

Ovaj festival organizira mladi ljubuški glumac Domagoj Nižić kojeg smo tim povodom ugostili u eteru Radija Ljubuški.

„Ovo je teatarski festival koji će, nadam se, okupiti mnoštvo ljudi, prije svega mladih. Publika će imati priliku tijekom četiri dana trajanja festivala gledati kvalitetne predstave, očekuje nas jako uzbudljiv program“, poručio je Nižić.

Već prve večeri tijekom koje će biti upriličeno i svečano otvaranje festivala, nakon predstave Emira Hadžihafizbegovića „Sve je do nas“, biti će organiziran i after party u Smokva Wine Clubu.

„Volio bih, da nakon što se predstava odigra, postoji interakcija i razgovor s glumcima, da Ljubušaci, ali i svi ostali gosti festivala ostanu družiti se i razgovarati s glumcima. Stoga pozivam ljude da nam se pridruže u „Smokvi“ nakon predstava, after partiji će biti u četvrtak, subotu i nedjelju, i tada će publika moći uz čašu vina porazgovarati s glumcima“, kaže Nižić.

Inače, prva predstava „Sve je do nas“ govori o profesoru koji dobije otkaz s posla, te se suočava s svijetom današnjice – Emir Hadžihafizbegović u formi monodrame progovora o preovlađujućem mentalnom narativu pohlepe, licemjerstva, pogubnih političkih igara, zapostavljenih vrijednosti.

Nižić kaže kako žanrovski ovaj komad spada u tragikomediju. „Poznajući Emira, on vas može odvesti u neku dramu, a već u drugoj minuti predstave u smijeh“. Ova predstava počinje u četvrtak, 22. rujna, u 19.30 sati.

Drugi dan festivala rezerviran je za glumačke radionice na kojima već ima dvadesetak prijavljenih mladih, što Ljubušaka, što mladih sa svih strana svijeta koji pristižu posredstvom Koledža ujedinjenog svijeta iz Mostara. Radionice će voditi Domagoj Nižić koji u Sarajevu već vodi slične radionice za djecu i mlade, te Damir Čobo koji je završio glumu u New Yorku.

„Cilj nam je kroz ove radionice mladima otvoriti teren da upoznaju jedni druge, da kreiraju nešto novo – nešto svoje. Svi su dobrodošli. Posebno pozivam one koji se osjećaju odbačeno da dođu na ove radionice“, poručio je Nižić.

Treća večer festivala donosi interaktivnu predstavu „Fešta“ u izvedbi Teatra Exit iz Zagreba. Riječ je o inovativnoj i interaktivnoj predstavi koja neprestano angažira publiku, čime ona postaje njezinim aktivnim sudionikom, a u njoj glume Josipa Anković i Josip Ledina. Nižića je ova predstava oduševila. „Riječ je o fenomenalnom komadu“, ističe.

Posljednja večer festivala rezervirana je za doajena bosansko-hercegovačkog glumišta Zijaha Sokolovića koji će na pozornici izvesti svoju monodramu „Lijevo Desno Glumac“ u kojoj duhovito, filozofski, kabaretski, sa nizom primjera i usporedbi stvarnosti i teatarske umjetnosti, uči gledatelje da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu.

Poslušajte razgovor s Domagojem Nižićem

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!