U Osnovnom sudu u Banjoj Luci iza zatvorenih vrata počelo je suđenje doktoru Darku Goliću (62), bivšem načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, koji je optužen za spolno uznemiravanje pacijenta, piše Avaz.

Postupajući sudac je isključio javnost zbog prirode izvršenog krivičnog djela i povrede prava oštećenog na privatnost, te u interesu zaštite osobnog i intimnog života oštećenog.

Vezan za bolesnički krevet
Golić je 13. travnja 2021. negirao krivicu za ono što mu se optužnicom stavlja na teret, odnosno za spolno uznemiravanje 36-godišnjeg pacijenta koji je bio u teškom zdravstvenom stanju i vezan za bolesnički krevet.

Podsjetimo, on je uhićen u siječnju 2020. godine zbog sumnje da je bludničio nad 36-godišnjim pacijentom koji je 40 dana bio u komi u UKC-u.

Prema optužnici Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka, Golić je 19. siječnja 2020, u periodu od 19 do 22 sati, kao načelnik Klinike za anesteziologiju Univerzitetskog kliničkog centra i kao ordinirajući doktor pacijenta M. Đ. (koji je u UKC-u RS ležao nakon teške prometne nesreće), u cilju zadovoljavanja spolnih strasti, ljubio oštećenog po licu, u čemu je zatečen od medicinskog osoblja – medicinskih sestara i brata Klinike.

Brojni svjedoci
Tužiteljstvo će navode optužnice pokušati dokazati izjavama brojnih svjedoka, među kojima je i supruga oštećenog, ali i materijalnim dokazima među kojima su navodno i DNK tragovi.

Rezultati istrage u ovom predmetu potvrdili su postojanje osnovane sumnje da je doktor Golić počinio krivično djelo. Vještačenjem u Zavodu za sudsku medicinu RS utvrđeno je da je DNK osumnjičenog Golića pronađen na više uzoraka i to na pacijentu M. Đ, zatim na posteljini oštećenog, njegovim naočalama, kao i na pelenama za presvlačenje odraslih.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!