Ubojica malog Jakoba von Metzlera (11) ostaje u pritvoru. Muškarac, koji se prije zvao Magnus Gäfgen, a u međuvremenu je promijenio ime, podnio je zahtjev za uvjetnu kaznu 2017. godine. U svibnju 2019. sud u Kasselu odbio je njegov zahtjev i odredio kaznu od minimalno 23 godine. To znači da je izlazak na slobodu moguć u rujnu 2025. godine, navode njemački mediji, prenosi Fenix.

Ubojica dječaka je 2003. godine osuđen na doživotni zatvor. To znači da je prijevremeni izlazak iz zatvora nakon 15 godina zakonski moguć, ali je u praksi gotovo nemoguć.


Slučaj je izazvao bijes u cijeloj zemlji. Dana 27. rujna 2002. Gäfgen je namamio jedanaestogodišnjeg Jakoba, sina iz poznate bankarske obitelji, u svoj stan i ugušio ga selotejpom. Od obitelji je tražio otkupninu od milijun eura. Počinitelj je želio voditi “luksuzan život s bogatim prijateljima”, stoji u presudi. Sud u Frankfurtu utvrdio je da je tadašnji student prava od samog početka želio da dijete umre.


Policija je otmičaru prijetila, jer su mislili da je Jakob još živ


Policija je Gäfgena uhitila tri dana nakon otmice. Tek nakon prijetnje rekao je službenicima gdje je sakrio tijelo – policija je tada pretpostavila da je dijete živo i da treba hitnu pomoć. Prijetnja tadašnjeg zamjenika načelnika frankfurtske policije Wolfganga Daschnera tijekom ispitivanja izazvala je kontroverznu raspravu o mučenju.

Gäfgen je uložio brojne žalbe, ali presuda nije poništena. Kaznu služi u Kasselu. Zbog boli koja mu je nanesena tijekom policijskog ispitivanja, pokrajina Hesse mu je na kraju morala isplatiti odštetu od 3.000 eura plus kamate.


Promijenio je ime dok je bio u zatvoru, jer resocijalizacija nije bila moguća kao “Magnus Gäfgen”, javljaju njemački mediji.

Izvor:fenix-magazin.de