Jesen je ove godine nastupila noćas, tri sata poslije ponoći po srednjoeuropskom vremenu, a trajat će do 21. prosinca kada počinje zima.

– Jesen je stigla i u Bosnu i Hercegovinu noćas u 3.04 minute po našem vremenu, tako da smo i na taj način stupili u novo godišnje doba. Za nas klimatologe jesen počinje 1. rujna, a vremenske prilike, odnosno temperaturni i padavinski režim uveliko liče na pravu jesen na našim prostorima. Dosta hladna jutra i česta kiša uz pojavu magle, odlike su vremenskih prilika tijekom ovog godišnjeg doba u našim krajevima, a proteklih nekoliko dana upravo su te vremenske prilike bile prisutne širom BiH – kazao je u izjavi za Fenu meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović.

Prema njegovim riječima, što se tiče sezonske prognoze jesen 2022. godine u BiH očekuje se s nešto višim vrijednostima temperatura zraka u odnosu na uobičajene vrijednosti, a u pogledu padavina prognozira se nešto manja količina od tih referentnih vrijednosti.

– Toplija i sušnija jesen je nastavak trenda iz sezone u sezonu ove godine gdje smo imali dosta toplije sezone s nešto manjim količinama padavina i takvu jesen očekujemo do kraja klimatološke jeseni – kazao je Krajinović.

On je istakao i kako prve snježne padavine u BiH nisu ništa neuobičajeno tijekom rujna.

– Treba pomenuti da je na našoj najvišoj meteorološkoj stanici na vrhu planine Bjelašnici snijeg registriran tijekom svih 12 mjeseci, a u rujnu apsolutni rekord za visinu snježnog pokrivača je 28 cm izmjeren u rujnu 1964. godine. Pored ove meteorološke stanice još je registriran snježni pokrivač na meteorološkoj stanici Ivan-sedlo 1978. godine kada je izmjereno 12 cm snježnog pokrivača. Tako da ove pahulje koje smo imali tijekom proteklog vikenda nisu ništa neuobičajeno za naše prostore i mjesec rujan kao i ostali jesenji mjeseci mogu biti dosta snježni na našim prostorima – kazao je Krajinović.

Dodao je da i u pogledu temperatura zraka, ovo što je bilo tijekom proteklih par dana, nekoliko minusa na vrhu Bjelašnice nije također ništa neuobičajeno, ali je daleko od rekordnih minusa.

– Apsolutni minimum na Bjelašnici minus 10,6 stupnjeva izmjeren je 1906. godine 28. rujna, a na većini meteoroloških stanica u našoj mreži apsolutne minimalne vrijednosti su dosta ispod nule. U Sarajevu je minus 2,2 stupnja izmjereno 28. rujna 1970. godine – kazao je.

Krajinović je istakao da i listopad i studeni također imaju dosta niže vrijednosti temperatura sa  većim maksimalnim vrijednostima snježnog pokrivača. 

Izvor:pogled.ba