Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’ priopćila je pet najučestalijih oblika izborne nepravilnosti koji se javljaju na dan izbora.

Kako navode u priopćenju za javnost, kao izborne nepravilnosti uočene su bugarski vlak ili kružno glasanje,  zloupotreba pomoći pri glasanju, obiteljsko glasanje, izborna krađa i kupovina glasova. 

Građani će moći prijaviti uočene izborne nepravilnosti na izborni dan Koaliciji ‘Pod lupom, besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem obrasca ‘Prijavi izbornu nepravilnost’ na web stranici Koalicije ‘Pod lupom’ ( https://neregularnosti.electionsobserver.org/ ).

Iz Koalicije ‘Pod lupom’ ranije su uočene izborne nepravilnosti koje se javljaju prije izbornog dana. To je trgovina mjestima u biračkim odborima, zloupotreba javnih resursa u svrhe izborne kampanje, nedozvoljeni pritisci na birače i zastrašivanja, zloupotreba ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte, preuranjena izborna kampanja. 

– Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’, u periodu prije Općih izbora 2022. godine, nastoji informirati građane o najučestalijim izbornim nepravilnostima koje se ponavljaju (iz izbornog ciklusa u izborni ciklus) i potaknuti građane da (nakon uočavanja) prijave izborne nepravilnosti radi njihovog blagovremenog otklanjanja ili sankcioniranja onih koji su ih napravili – priopćeno je.

Izvor:pogled.ba