Jesen je nastupila noćas, tri sata poslije ponoći po srednjoeuropskom vremenu, a trajat će do 21. prosinca kada počinje zima.

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović navodi da za klimatologe jesen počinje 1. rujna, te da vremenske prilike, odnosno temperaturni i padavinski režim uveliko sliče na pravu jesen na našim prostorima.

“Dosta hladna jutra i česta kiša uz pojavu magle, odlike su vremenskih prilika tijekom ovog godišnjeg doba u našim krajevima, a proteklih nekoliko dana upravo su te vremenske prilike bile prisutne širom BiH”, kazao je Krajinović.-

Prema njegovim riječima, što se tiče sezonske prognoze, jesen 2022. godine u BiH očekuje se sa nešto višim vrijednostima temperatura zraka u odnosu na uobičajene vrijednosti, a u pogledu padavina prognozira se nešto manja količina od tih referentnih vrijednosti.

“Toplija i sušnija jesen je nastavak trenda iz sezone u sezonu ove godine gdje smo imali dosta toplije sezone sa nešto manjim količinama padavina i takvu jesen očekujemo do kraja klimatološke jeseni”, kazao je Krajinović.

Istaknuo je i da prve snježne padavine u BiH nisu ništa neuobičajeno tijekom rujna.

“Treba pomenuti da je na našoj najvišoj meteorološkoj stanici na vrhu planine Bjelašnici snijeg registriran tijekom svih 12 mjeseci, a u rujnu apsolutni rekord za visinu snježnog pokrivača je 28 cm izmjeren rujna 1964. godine. Pored ove meteorološke stanice još je registriran snježni pokrivač na meteorološkoj stanici Ivan-sedlo 1978. godine kada je izmjereno 12 cm snježnog pokrivača. Tako da ove pahulje koje smo imali tijekom proteklog vikenda nisu ništa neubičajeno za naše prostore i mjesec rujan kao i ostali jesenji mjeseci mogu biti dosta snježni na našim prostorima”, naveo je Krajinović.

Dodao je da i u pogledu temperatura zraka, ovo što je bilo tijekom proteklih par dana, nekoliko minusa na vrhu Bjelašnice, nije također ništa neuobičajeno, ali je daleko od rekordih minusa.

“Apsolutni minimum na Bjelašnici minus 10,6 stupnjeva izmjeren je 1906. godine 28. rujna, a na većini meteoroloških stanica u našoj mreži apsolutne minimalne vrijednosti su dosta ispod nule. U Sarajevu je minus 2,2 stupnja izmjereno 28. rujna 1970. godine”, kazao je meteorolog.

Izvor.pogled.ba

error: Content is protected !!