“Svatko tko je promatrao mrave i shvatio da ih ima puno, vjerojatno se zapitao koliko ih ukupno može biti”, kaže Patrick Schultheiss sa Sveučilišta u Hong Kongu, koji je sa svojom kolegicom Sabine Nooten sa Sveučilišta Julius Maximilian u Würzburgu u Njemačkoj vodio znanstvenu studiju, piše New Scientist.

Kako bi dobili odgovor, prikupili su podatke iz 489 studija koje su mjerile gustoću mrava u različitim dijelovima svijeta koristeći standardizirane metode. Ekstrapolirali su ove podatke i procijenili da postoji otprilike 20.000.000.000.000.000 ili 20 bilijardi mrava diljem svijeta.

Ukupna biomasa ove globalne populacije mrava – zajednička težina ugljika u svim jedinkama – iznosi oko 12 milijuna tona. To je više od divljih ptica i sisavaca zajedno, koji imaju ukupnu biomasu od dva milijuna tona odnosno sedam milijuna tona. Za usporedbu, ljudi imaju ukupnu biomasu od 60 milijuna tona.

Postoji 15.700 poznatih vrsta i podvrsta mrava
Prethodne procjene broja mrava na Zemlji bile su u suštini “utemeljene pretpostavke” ekstrapolirane iz gustoće mrava izmjerene na jednoj ili dvije lokacije, ističe Schultheiss. Posljednja analiza nastojala je biti točnija gledajući studije sa svih kontinenata i napisane na različitim jezicima.

“Međutim, još uvijek postoje praznine u našem znanju jer je većina brojanja mrava provedena na tlu, a ne na drveću ili pod zemljom”, kaže Schultheiss. Statistike iz Afrike i sjeverne Azije također su ograničene.

Postoji 15.700 poznatih vrsta i podvrsta mrava. Ovi kukci su vitalni za većinu ekosustava zbog svoje uloge u raspršivanju sjemena, povećanju dostupnosti hranjivih tvari putem izmjene tla i osiguravanju hrane za životinje koje jedu mrave.

“Poznavanje globalne populacije mrava važno je u svrhu njihova očuvanja. Ovom studijom pružamo osnovu za globalnu distribuciju broja mrava i biomase, a u budućnosti bismo mogli ponoviti studije na istim mjestima koristeći iste metode da vidimo što se promijenilo”, zaključuje Nooten.

Izvor.index.hr

error: Content is protected !!