Otvaranjem nove dionice autoceste na Koridoru Vc kod Doboja mreža autocesta u BiH povećana je za više od šest kilometara.

Ovo je prva dionica Koridora 5c kroz Republiku Srpsku koja je završena zahvaljujući kreditu Europske banke za obnovu i razvoj od 70 milijuna i grantu Europske unije od 15 milijuna eura.

Radi se o dionici koja povezuje Toviru i Kostajnicu kod Doboja, a uključuje dvije petlje, Johovac i Rudanka, kao i novi most preko rijeke Bosne.

Značajna je za sve. Prvo za grad Doboj koji će ovom dionicom smanjiti gužve kroz sam grad. Kad se u konačnici završi sav prolaz odnosno kad se spoji dole s granicom Federacije odnosno Medakovom. Drugi značaj je za Republiku Srpsku. I treća stvar mislim da najveći značaj ima za BiH ta dionica. Odnosno čitav Vc, izjavio je ravnatelj Autocesta RS-a Slobodan Stanarević, javlja BHRT.

Osim što će poboljšati kvalitetu života Dobojlija, kako kaže gradonačelnik Doboja već se javljaju investitori iz cijele Europe koji su zainteresirani za poslovanje u Doboju koji će uskoro biti na sat vožnje od Sarajeva, dva od Zagreba i Beograda i četiri od Budimpešte.

Izgradnjom u potpunosti Koridora Vc imat ćemo tu mrežu autocesta koja će biti žila kucavica čitave BiH, ali ona prolazi kroz Doboj i to nas stavlja negdje u prioritet svih drugih, rekao je gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Građani Doboja, koji je bio najveće željezničko čvorište u bivšoj Jugoslaviji, ne kriju zadovoljstvo što će njihov grad uskoro postati najveće raskrižje autucesta.

Najveći dio do sada završenog Koridora Vc izgrađen je zahvaljujući grantovima i kreditima Europske unije odnosno europskih financijskih institucija.

Bosni i Hercegovini konkretno je do sada odobreno grant sredstava u iznosu od skoro 700 milijuna eura. Uglavnom su sredstva odobrena za sektor transporta i uglavnom su grant sredstva odobrena za Koridor Vc, kazala je Sabina Dizdarević iz Direkcije za europske integracije, javlja BHRT.

Javna poduzeća Autoceste FBiH i Autoceste RS intenzivirala su suradnju u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, od kojih je završetak izgradnje dionica autocesta na paneuropskom Koridoru Vc prioritet.

Izvor: Jabuka tv

error: Content is protected !!