Vlada Republike Srpske utvrdit će i Narodnoj skupštini predložiti novi zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske.

Ovo je odgovor Ustavnom sudu BiH koji je u četvrtak aktualni zakon stavio izvan snage.

“Ustavni sud donio je politički motiviranu i neustavnu odluku kojom je aktualni zakon stavio izvan snage”, priopćeno je danas iz Vlade RS i objašnjeno:

“S ciljem zaštite imovine Republike Srpske i odlučna u očuvanju pravne sigurnosti svih građana i institucija Srpske, a koja je teško narušena ovom odlukom Ustavnog suda BiH, Republika Srpska će usvojiti novi zakon o nepokretnoj imovini”.

Vlada Republike Srpske osuđuje odluku Ustavnog suda kojom je poništen Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, te ocjenjuje da se na taj način izravno narušava daytonsko uređenje i sam Ustav BiH.

“Usvajanjem novog zakona, imovina Republike Srpske ostat će imovina Republike Srpske, kako je to decidno i nedvosmisleno utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazum, te ne postoji niti jedan sud koji može osporiti pravo Srpske da bude vlasnik svoje imovine”, dodaje se u priopćenju.

Ustavni sud BiH utvrdio je na sjednici u četvrtak, 22. rujna, da “Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske”, jer je to, kako navodi, “nadležnost BiH”.

/HMS/

error: Content is protected !!