„ Nakon 90 godina konačno se ispunio san o Domu svetog Ante na Humcu”, gostujući u programu Radija Ljubuški rekao je humački gvardijan i župnik fra Dario Dodig.

“Davnih tridesetih godina prošlog stoljeća Fra Rudo Mikulić tada mladi fratar s velikom vizijom je imao ideju i veliku želju za to vrijeme i te uvjete nešto posebno, krenuo je okupljati narod, počeo ih učiti pjesmi, notama, glazbi što je za ono vrijeme nepismenosti bilo zaista posebno. Oformio je limenu glazbu za koju su instrumenti dovezeni i iz Češke, prvo vlakom u Čapljinu i onda zaprežnim kolima prevezeni ovdje na Humac. Nakon što sam se upoznao sa detaljima, pogledao stare spise i te prve nacrte doma dobio sam stvarnu sliku o fra Rudinim namjera i to nisam mogao zaboraviti, imao sam veliku želju ostvariti ono što je on započeo i evo sad se želja ostvaruje”.

„Dom svetog Ante svečano otvaramo utorak 4.listopada na blagdan sv. Franje, dom je zadržao svoj lijepi naziv, dograđena je velika dvorana kako je to u početku bilo i zamišljeno, dvorana sada ima 335 sjedećih mjesta, bit će to dvorana za koncerte, predavanja i sve slične događaje. Uz nju imamo još jednu koja se nalazi iznad, dvorana sa 250-300 ljudi koja će biti od velike koristi za našu franjevačku mladež , u domu se nalazi i nekoliko učionica. Moram naglasiti kako imamo u župi 5 zborova koji sa ovim domom dobivaju mjesto za sebe, za probe, limenu glazbu, veliku i malu Framu, naše kulturno umjetničko društvo sv. Ante, zatim molitvene skupine, Šenstanski pokret, imat ćemo sada prostor za Hagioterapiju , tribine, molitvene susrete, predavanja, predstavljanja knjiga, za mnoštvo kulturnih i pastoralnih događaja. Želim naglasiti da zidine nisu bitne, sadržaj koji će biti unutar njih je najvažniji, bogati smo sadržajem i sada ćemo konačno imati prikladno mjesto za njih i pristojne uvjete za djelovanje i rad. Zadovoljni smo jer ovakav prostor kojeg sada imamo samo rijetki imaju , s njim nekako i cijeli okoliš samostana dobiva zaokruženi oblik i čini jednu cjelinu.


O samoj svečanosti otvaranja fra Dario kaže

„Veliki je to događaj za cijelu zajednicu, pozivam sve vjernike da dođu , počeli smo sa obilježavanjem blagdana svetog Franje trodnevnicom u subotu, na sam blagdan utorak 4.10. nakon misnog slavlja u 18 sati koje predvodi naš provincijal fra Jozo Grbeš , uslijedit će procesija iz crkve do doma, blagoslov i otvorenje doma te svečana akademija.“

Bjanka Medić / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!