U subotu, 1. listopada, u prostorijama Sveučilišne galerije u Rodoču predstavljena monografija hercegbosanskog sporta ”Na Olimpu Herceg-Bosne”. Predstavljanje je započelo prikazivanjem sedmominutnog filma o gostovanju nogometne reprezentacije Herceg-Bosne u Paragvaju gdje je odigrala prijateljski susret s domaćinom u Asuncionu.

U izradi monografije sudjelovalo je više autora: Albert Pehar, Miljenko Karačić, Marko Knezović Ćopo, Tanja Vučić-Tomić, Iljo Dominković, Dušan Musa, Nikica Šiljeg, Vlado Marković, Matej Damjanović, Damir Suton, Josip Križanović.

–  Godinu dana na monografiji su radili renomirani sportski novinari, a pripreme za nju su trajale preko 30 godina, tj., od kada bilježimo sve ove sportske uspjehe i od kada se skuplja građa za ovu temu – istaknula je glavna urednica monografije Slavica Karačić.

Osim urednice o knjizi su govorili prof.dr. Marin Ćorluka dekan Fakulteta Prirodoslovno-matematičkih odgojnih znanosti (FPMOZ) koji je kao igrač nastupio u Paragvaju i Miljenko Karačić novinar i publicist. Putem video linka nazočnima se obratio i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, te nekoliko novinara sudionika u pripremi monografije koji iz objektivnih razloga nisu mogli doći. Na kraju osvrt je dao i dr. Dragan Čović poručivši da se čuvaju i očuvaju savezi sportski Herceg-Bosne koji uz rezultate sportaša svjedoče o narodu koji je sastavni i konstitutivni dio BiH.

Ideja za monografiju krenula je od sportske novinarke i jedne od autorica priloga objavljenih u ovoj knjizi Tanje Vučić-Tomić, a predstavljanje ove knjige svojim pjesmama uljepšala je klapa „Trebižat“.

Poslušajte razgovor s kolegom Nikicom Šiljegom koji je obrađivao ljubuški sport za monografiju

Mile Kraljević/ Radio Ljubuški

error: Content is protected !!