Parlament Federacije BiH je usvojio Zakon o materijalnoj potpori obiteljima s djecom, a njegova primjena počelo je od 10. listopada 2022. godine. Zakonom je između ostalog utvrđeno i pravo na dječji dodatak koji iznosi 103 KM mjesečno po djetetu i traje do navršene 18. godine života djeteta. Jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na dječji dodatak je da ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog kućanstva ne prelaze iznos od 217 KM. Centar za socijalni rad Ljubuški radi na zaprimanju tih zahtjeva o čemu za Radio Ljubuški govori Viktor Grbavac, ravnatelj centra.


“Mi smo početkom desetog mjeseca počeli sa zahtjevima za Federalni dječji doplatak. U prvih tjedan dana prikupili smo preko 300 zahtjeva i ovom prilikom bih pozvao roditelje koji imaju djecu do 18 godina da se jave u Centar za socijalni rad kako bi provjerili imaju li pravo na ostvarenje dječjeg doplatka. Znamo da je glavni uvjet imovinski cenzus,to znači da one obitelji, koje po članu obitelji imaju primanja manja 217 KM” rekao je Grbavac. Sve te informacije će dobiti od nas, na licu mjesta jer ima dosta toga za prikupiti, ljudi se šalju u poreznu, zatim trebaju uzeti kućne liste. Svako dijete za sebe mora za sebe izvaditi račun od banke..ima toga dosta. Svaka je obitelj za sebe i mi im dajemo naputak na koji način i kako prikupiti tu dokumentaciju. Pozivam sve koje zanima ostvarenje ovog prava na dječiji doplatak da nam se obrate, prava se ostvaruju po datumu zaprimanja, za onaj mjesec u kojem se zaprimi zahtjev ukoliko se ispune uvjeti za taj mjesec ide isplata. ” ističe


Uz provedbu federalne uredbe Centar za socijalni rad radi na prijemu zahtjeva i rješenja za županijske potpore o čemu Grbavac govori:
“Koristim priliku da se zahvalim našoj Skupštini i Vladi Zapadnohercegovačkoj na jednoj odličnoj pronatalitetnoj mjeri, a to je da svako treće dijete i sljedeće od 1 do 7 godine, čiji roditelji borave minimalno 3 godine na prostoru Zapadnohercegovačke županije će primati 500 KM svaki mjesec. Takvih zahtjeva i rješenja koje smo napravili u devetom mjesecu imamo 351 pozitivnih, te 5 negativnih.

U drugom stupnju zbog promjene različitih okolnosti i jedan od tih negativnih rješenja bit će pozitivno, tako da imamo kad sve zbrojimo u 9 mjesecu imamo 352 pozitivna rješenja i 4 negativna, što je sigurno jedna dobra mjera i brojka za naš grad i našu županiju. Kada to uzmemo u novcu, 150 tisuća svaki mjesec slit će se u Ljubuški. Što se tiče rješenja za ovu mjeru oni su napravljeni svi u devetom mjesecu i u zakonu je propisano da naredni mjesec tj. u 10 mjesecu da ta rješenja idu na naplatu. Tako da krajem 10 mjeseca novci bi trebali biti na računima.”.


Poslušajte audio zapis:

B. Medić / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!